Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предлагат ни рециклирани телекомуникационни устройства за нови
Автор: Екип Ruse24.bg 10:52 / 12.05.2015Коментари (2)442
©
Комисията за защита на потребителите (КЗП) информира, че на българския пазар се предлагат рециклирани телекомуникационни устройства, като търговците не уведомяват по ясен и разбираем начин клиентите си, че тези продукти не са нови.

Производителите залепват върху опаковката стикер с надпис "RFB" и "PRE-OWNED", а търговците у нас поставят върху етикетите на устройствата в магазините и на сайтовете си надпис на кирилица "РЕФЪРБИШ". Въпреки, че в повечето случаи думите са разпознаваеми, Законът за защита на потребителите (ЗЗП) задължава търговците да предоставят информацията за съществените характеристики на предлаганите от тях стоки и на български език. На потребителя следва да му бъде разяснено значението на тези данни в контекста на търговската сделка, тъй като за хора с недобро владеене на английски език или на техническата терминология информацията остава неясна и неразбираема.

Следва потребителите да имат предвид, че продуктите попадат в категориите "REFURBISHED" и "PRE-OWNED", когато са били върнати на търговеца от предишен купувач по някаква причина и след това са им били възстановени оригиналните параметри, работно състояние или визия, като са инспектирани и тествани от квалифицирани техници. Те не са нови и обикновено са пускани на по-ниска цена от нормалната като ремаркетирани или " обновени". Тези продукти често преминават през по-интензивни тестове спрямо нов продукт с цел да се предотврати връщането отново и поради това са добили популярност. За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, обаче, те следва да бъдат ясно и разбираемо информирани относно обстоятелството, че им се предлага рециклиран продукт.

Експертите на КЗП дават няколко полезни съвета преди закупуването на телекомуникационни устройства:
- Неупотребяваните и обновените устройства от един и същ вид и модел не се различават на външен вид затова винаги изисквайте консултантите да Ви информират дали продуктът е нов или рециклиран;
- Важно е да се запознаете с всички съществени характеристики на продукта - производител, технически параметри (вкл. колко често ще Ви се налага да зареждате батерията), крайна цена и др.;
- Интересувайте се и за т.нар. "екстри" на устройствата като дисплей (размер, разделителна способност), възможности за мобилен достъп до информация и възможности за работа с мултимедийни приложения;
- Имайте предвид, че ползването на някои приложения изисква по-висока от средната техническа подготовка на потребителя и липсата й може да доведе до значително повишаване на месечните сметки в следствие на това, че устройството (особено смартфоните) само си обновява софтуера по интернет, тегли данни и пр. без каквито и да било действия от Ваша страна и без Ваше знание;
- Изисквайте да получите инструкции за употреба на български език;
- Избягвайте да избирате телекомуникационното устройство по външния му вид или по цената, която можете да отделите, а преценете за какво ще Ви служи и съответно - какви функции е необходимо да притежава, за да Ви върши работа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Рефърбиш..... Големи англичани се извъдихме...
+4
 
 
А добър ден, пълно е не само с телефони, ами и с фотоапарати, лаптопи и прочие. Изкупуват ги на безценица и после тук яко брадва. Поне в другите държави хората знаят какво е "refurbished", а тук колко хора знаят какво е? Някой хора може да си мислят, че рефърбиш е някаква серия на модела..
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: