Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предлагат нова нормативна уредба за донорството у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 22:00 / 13.10.2020Коментари (0)780
©
"За да бъде променено законодателството в областта на донорството и трансплантацията, е необходимо широко обществено обсъждане, тъй като темата е изключително чувствителна. За да променим нивата на донорството у нас са нужни са както вътрешна сила и професионална подготовка на лекарите за разговор с близките, така и високо ниво на обществена информираност за значението на донорството, за разликата между мозъчна смърт и кома, и за самия процес по реализирането на донорската ситуация." Това посочи здравният министър по време на среща със Стефан и Максим Иванови, които преди дни се завърнаха у нас след трансатлантическо плаване в подкрепа на Националната кампания "Да. За живот!"

Стефан и Максим предлагат нормативната уредба, касаеща донорството, да бъде променено така, че всеки гражданин да се приема за потенциален донор, ако приживе не е заявил категоричен отказ. Според тях по този начин няма да е необходимо съгласието на роднините, което означава, че те няма да бъдат натоварвани с трудното решение дали да дарят органите на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт. 

По време на срещата бяха дискутирани основните причини за малкия брой донорски ситуации в страната, сред които незадоволителното ниво на обществената осведоменост, най-честите причини за отказ от страна на близките, мотивацията на координаторите по донорство, последните промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и др.

Здравният министър връчи на Стефан и Максим Иванови Златен почетен знак I степен на Министерството на здравеопазването за "Изключителни заслуги, героизъм и смелост, проявени при трансатлантическо плаване, целящо да насърчи обществения дебат за смисъла и значението на донорството и трансплантацията, и в подкрепа на Националната информационна кампания "Да! За живот!"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: