Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предлагат съкращаване на материала за изпитите на 7 и 12 клас
Автор: Екип Ruse24.bg 11:00 / 28.03.2021Коментари (1)687
© Routers
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от Националното външно оценяване за учениците от VII клас, както и за Държавните зрелостни изпити на учениците от XII клас, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Припомняме, че на 10 декември м.г. в онлайн форум по проблемите на дистанционното обучение, организиран от омбудсмана, министър Вълчев заяви, че министерството мисли в посока да съкрати част от материала в изпитите за VII и XII клас. До момента обаче няма никаква яснота, което допълнително внася напрежение сред децата и родителите им.

В препоръката си доц. Ковачева отново настоява и за това, МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от IV и X клас.

Поводът за поредната препоръка на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.

Те посочват, че от 95 дни през изминалата учебна година, учениците от VI клас са учили присъствено едва 22 дни, а през настоящата учебна 2020/2021 година присъственото обучение на учениците от VII клас от началото на учебната година е едва 33 дни към м. март 2021 г., като подобна е ситуацията и с учениците от XII клас.

"Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан“, подчертава Диана Ковачева.

Омбудсманът акцентира в препоръката си, че към институцията на омбудсмана всеки ден продължават да постъпват жалби от ученици, родители и представители на граждански и родителски организации, които искат отмяна на матурите през тази учебна година след завършването на IV и X клас.

Те се аргументират с факта, че учениците не са усвоили пълноценно нужните знания и умения, тъй като дълго време са били в дистанционна форма на обучение, а и няма как да компенсират пропуснатото учебно съдържание. Обръщат внимание, че и към момента присъствените учебни занятия във всички училища в цялата страна са преустановени до края на месеца заради усложнената епидемична COVID обстановка.

"Бих искала отново да подчертая, че като национален омбудсман съм запозната с трудностите, с които учениците, учителите, а и родителите, се сблъскват при провеждането на обучението от разстояние в електронна среда. За всички ни е ясно, че то не може да замени пълноценно присъственото обучение и да осигури необходимото високо качество на образование“, категорична е Диана Ковачева.

Според нея сегашната ситуация отново затвърждава изводите, че искането за отмяна на матурите е абсолютно основателно, защото децата се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в момент, когато има сериозен риск от зараза.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Не е виновен материала,а "матеряла",както каза един човек!И май ще излезе прав!Оплаквания,жалби,петиции ...и от кой? От първите рожби на българската "демокрация" и от техните отрочета..разлигавени,отчайващо тъпи,непризнаващи никакво уважение към институции в това число и образователната.Не ,трябва да се върне килийното училище докато се научат на ред и дисциплина,на уважение!Но , то какво да очакваш от децата,каквото родителите,такива и те!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в Русе
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: