Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предлагат учителите да минат към втора категория труд
Автор: Екип Ruse24.bg 10:17 / 09.03.2021Коментари (0)915
©
Предложения към политическите партии във връзка с приоритетния за бъдещето правителство отрасъл "Образование“

Жизненоважна е ролята на учителите и учителските организации за качествено образование, за да поддържат и засилват убеждението на съвременните общества, че учителите и техните синдикални организации са лидери в осигуряването на достъпа до качествено образование за всички учащи се и подчиняването му на обществения интерес. Учителите са най-важният образователен професионален ресурс за учениците и най-вярната критика по отношение на образователната система и нейното качество. Ето защо техният принос и статус трябва да бъдат оценени достойно. В учителската професия е налице прекомерната феминизация и нарастващата средна възраст на работещите в системата, отлив на интерес и мотивация на младите българи, обучаващи се или завършили вече педагогически специалности, да упражняват професията на учител.

В Република България има сериозни проблеми, свързани с формирането на националните политики по отношение на училищното образование и голяма част от тези проблеми са свързани с това, че тези се разработват без достатъчно участие на социалните партньори в лицето на учителските синдикати.

Национална образователна политика за приоритетно финансиране на образователната система, като постигане на средства за образование на минимум 6% от БВП /препоръчани от ЕС/, заложени в ЗПУО и потвърдени в Закона за държавния бюджет. Въпреки увеличението на учителските заплати, образователните институции страдат от хронични финансови дефицити и решения на парче няма да извадят образованието от заразата "недофинансиране“. Проблемът с недостатъчното финансиране се катализира и от несъвършеното разпределение на финансовите средства към образователните институции.

Изследването на световния опит доказа нуждата в българската образователна система да се структурира модел за профилактика, превенция на професионалните заболявания и задължително структуриране на компенсаторни механизми за съхраняване ефективността на учителската професия.

Последните изследвания на прегарянето в професията на учителя в България го поставиха в незавидни високи нива на прегаряне, катализирани от последната година работа в електронна среда от разстояние. Прекатегоризацията на учителския труд към втора категория труд би била правилната национална политика за превенция на учителя на неговото физическо здраве и поразяване от огромния "бърнаут“ в професията. Новата национална програма за рехабилитация на учителския труд трябва незабавно да стартира. Тази национална политика трябва задължително да включва намаляване на натоварването на всички учители след 50 години с един час седмично и на година платен отпуск за квалификация и рехабилитация при изработени 4 в системата.

Подобряване качеството на управление на образователните институции

Мандатност на директорската длъжност в образователните институции;

Националната политика за подбор, избор, ценз, управленчески опит и времетраене на длъжността "директор на образователна институция“ трябва сериозно да бъде реформирана и то задължително с участието на учителите и техните организации;

Възможности за вертикално израстване на педагогическите специалисти;

Подобряване на социалния диалог;

Новият образователен закон вече премина своята детска фаза и макар неговите автори да предлагат да почакаме още, Синдикат "Образование“ е категоричен, че е настъпило времето за поправки и промени в ЗПУО. Разбира се, много са наложителните промени, но най-важните са следните:

-Преминаване на детските градини към делегирани бюджети;

-Ефективно намаляване на административната тежест;

-Участие на синдикатите в атестационните комисии за учители и директори;

-Въвеждане на оценка за дисциплината на учениците;

-Вменяване на повече отговорности на родителите;

-Намаляване броя на учениците в паралелки и групи;

-Задължително въвеждане на училищен изпит след всеки клас в начален етап и повтаряне на класа при неусвояване на образователния минимум;

-Отпадане на НВО в четвърти клас;

-Един вариант на учебник по общообразователните предмети и МОН да издава учебниците, за които плаща;

-Реално намаляване на обема и трудността на новия материал към 40%, за сметка на 60% проектно – базираното обучение и практическите упражнения;

-Увеличаване броя на психолози и/или педагогически съветници във всяка образователна институция;

-Изравняване на нормативите на всички педагогически специалисти към 648 часа годишно, с отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап;

При ранно пенсиониране да се получава добавка от УПФ, макар и редуцирана, и след навършване на изискуемата възраст за пенсиониране.

Национална политиката по възнагражденията на работещите в системата: Да се гарантира ръст на възнагражденията на всички работещите в системата на предучилищното и училищното образование, с ежегодно увеличение на работните заплати с не по малко от 10%.

Д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование“

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: