Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предложение: Пасищата и мерите да са на директно подпомагане
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:21 / 24.08.2021Коментари (0)365
©
Да отпаднат изискванията и условията за попадане в слой „Площи, допустими за подпомагане“ на пасищата и мерите. Това предлагат 21 асоциации в животновъдния бранш, които вече са входирали своите общи предложения в Министерството на земеделието и Комисията по земеделие в Народното събрание.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Според тях е достатъчно бенефициентът да е животновъд и земята да е с начин на трайно ползване пасище, мера. Необосновано е в тях да се режат дървета, храсти, билки – все полезни за животните храни. По този начин се унищожава природата, а пасищата заприличват на летища, в които няма и едно дърво за сянка на животните, особено в горещини като тазгодишната. 

Съгласно европейските изисквания задължително условие, за да бъде отпусната помощта по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), е земите, с които се кандидатства, да бъдат поддържани в добро земеделско и екологично състояние и да отговарят на законоустановените изисквания за управление. Задължението на животновъда е да пашува своите животни върху заявените от него пасища, мери. 

Асоциации: Предлагаме пасищата и мерите да са на директно подпомагане и да са включени в „Площи, подходящи за подпомагане“ по СЕПП и схеми като НР1, НР2, НР3, ПРП и ЗДП за животновъди. Задължително условие е извършването само на паша.

От бранша планират да направят запитване до Европейската комисия относно пасищата и подпомагането им чрез слой „Площи, подходящи за подпомагане“. 

„Има ли такава практика в останалите европейски страни или това е изискване само в България? Да не говорим, че този слой всяка година се премества или отнема на повечето животновъди, а в последните години се стига и до преместване на землищни граници“, обясняват от бранша. 

Другият важен въпрос пред животновъдите е т.нар. „правно основание“ за ползване на земеделските земи, както и сроковете и времето за извършване на проверките на пасищата. Те са категорични, че когато се правят нормативни промени, трябва да участват хора с опит, истински животновъди. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: