Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предложение: Заловените дрогирани шофьори също да правят и кръвен тест
Автор: Екип Ruse24.bg 14:41 / 23.01.2020Коментари (0)414
©
Проверката за дрогирани шофьори на пътя вече ще е същата, като тази за употреба на алкохол зад волана. Ако водачът след тестване на слюнката не е съгласен с резултата, ще трябва в кратки срокове да даде и кръвна проба, както е редът при проверката за алкохол.

 

Поправката в Наказателния кодекс е внесена от Лъчезар Иванов от ГЕРБ и подкрепена от представители на "Обединени патриоти“, ДПС и "Воля“. Целта е да се осуети противоречивата практика, при която в съда възниква въпросът дали засеченото наличие на наркотични вещества в организма наистина е повлияло на поведението на водача.

В тези случаи по сегашния закон е необходимо събирането на свидетелски показания от контролни органи, от други участници в движението, за да се докаже адекватен или не е бил шофьорът.

Затова с предложената редакция се предлага наличието на наркотични вещества в организма да се доказва, както и употребата на алкохол. В този случай се приема, че щом шофьорът е употребил дрога, то тя е повлияла на поведението и реакциите му.

"За да се осуети тази практика, с поправката препращаме към действието на Наредба N1 от 2017 г. , която оказва как се доказва чрез тест на пътя употребата на алкохол, както и на упойващи вещества. Ако водачът на пътя е доказан с тест на слюнка, което пак е вид дрегер, че е употребил наркотично вещество, той може или да приеме резултата от този тест, или в съответния кратък срок да отиде и да даде кръвна проба. Не даде ли кръвна проба, остава резултатът от полевия тест. Даде ли кръвна проба, това вече окончателно показва, че има употреба на наркотични вещества, която доказва, че е повлияла върху поведението“, разясни за "Дарик" депутатът от "Обединени патриоти“ Борис Ячев. 

“Факт е, че употребата на наркотични вещества е едно изключително притеснително явление, което придобива размери, които са ужасяващи. Като лекар и като човек, който познава част от проблематиката, подкрепих предложението. Наистина като епидемия се разраства зависимостта от други препарати и това не са старите познати опиоиди, а така наречените нови психотропни вещества, чието въздействие още не е съвсем проучено. Но е безспорно, че поражението връху реакциите и мозъчната дейност е изключително опасно явление“, коментира и зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Нигяр Джафер.

По думите й смисълът на предложения текст е да се върви в посока контрол и превенция.

"Ако един шофьор, употребил алкохол, е опасен, един шофьор, употребил подобни вещества, е няколко пъти по-опасен“, заключи Джафер.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: