Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предложиха създаване на Трети стълб в ОСП
Автор: Екип на Ruse24.bg 14:38 / 29.01.2021Коментари (0)177
©
ЕС трябва да помогне на своите земеделски производители да бъдат по-конкурентоспособни. В същото време трябва и да гарантира, че вносът на селскостопански храни спазва високите стандарти на Съюза. Това заявиха на 26 февруари евродепутатите пред европейски комисар по земеделие Януш Войчеховски.

Най-голямата фермерска организация критикува Зелената сделка

Много членове на ЕП настояха, че Комисията трябва да направи повече, за да помогне земеделските производители. 

“Успехът на търговията в земеделието на ЕС показва конкурентоспособността на нашия сектор. Реформите на Общата селскостопанска политика (ОСП) допринесоха силно за това, подкрепени от репутацията на продуктите на ЕС като безопасни, устойчиво произведени, хранителни и с високо качество. ЕС направи проучване, което потвърди, че нашата амбициозна търговска програма помага на земеделските производители и преработватели в ЕС да се възползват напълно от възможностите в световен план. Същевременно разполагаме с достатъчно предпазни мерки за най-чувствителните сектори”, резюмира накратко Войчеховски.

Кандидатстването по ПРСР е като дълъг филм с неочакван край

По данни на ЕС износът на селскостопански храни в ЕС за 12-те партньори по споразумението за свободна търговия трябва да се увеличи с 25% (консервативен сценарий) или с 29% (амбициозен сценарий). Вносът също трябва да се увеличи с 10% (консервативен сценарий) или с 13% (амбициозен сценарий). Това съответства на общия износ на селскостопански храни в ЕС. Проучването сочи, че той трябва да се увеличи с 4,7 милиарда евро (консервативен сценарий) или с 5,5 милиарда евро (амбициозен сценарий), а общият внос на селскостопански храни - с 3,7 милиарда евро (консервативен сценарий) и 4,7 милиарда евро (амбициозен сценарий).

Свободна, но и лоялна търговия и повишена конкурентоспособност на ЕС

„Не всичко, което блести, е злато“, казаха някои евродепутати. Наред с това те подчертаха, че ЕС трябва да „се стреми към споразумения, които са справедливи“.

Други пък настояха за „реципрочност на производствените стандарти“ и призоваха ЕС да направи повече, за да „подкрепи конкурентоспособността“ на селскостопанския хранителен сектор и дори да създаде нов, „Трети стълб“ на ОСП за тази цел.

Предизвикателството, наречено “внос”

„Много е важно тези търговски споразумения да не са в ущърб на нашите земеделски производители“, каза евродепутатът Улрике Мюлер. Тя отбеляза, че когато стратегията “От фермата до трапезата” увеличи стандартите на ЕС, „стандартът на вносни продукти“ ще е „огромно предизвикателство“.        

Евродепутати от Чехия пък разкритикуваха ЕС, споделяйки, че макар да създава „много високи стандарти“, Съветът също така „подкрепя целия внос“ и добавиха, че въздействието на различните държави членки относно вноса е много неравномерно.

Ще се промени ли посоката?

Германски евродепутати пък недоволстваха срещу нарастващата зависимост на ЕС от вноса на селскостопански хранителни продукти и попитаха „кой печели от цялата тази вносна търговия“?

Друг евродепутат пък разкритикува идеята да „станем по-конкурентоспособни“ в световен мащаб и настояването за „по-евтина“ храна. Според него това би довело единствено до „нарастване на екстремизма, освен ако посоката не се промени“.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: