Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предприемач: Започна да се говори за нов балон. Не завиждам на хората, които инвестират в стартъпи
Автор: Екип Ruse24.bg 12:32 / 26.05.2023Коментари (0)470
©
Данните от Германия говорят за рецесия, но пазарите гледат напред. Те не се вълнуват от стари данни, а тези данни на практика са стари за пазара. Той гледа какво ще се случи от три месеца до три години напред. Макар по правилата да сме в рецесия, все още няма причини да се смята, че това ще се задълбочи. Колкото и да е странно в момента на пазарите отвъд океана има оптимизъм. А когато в САЩ има оптимизъм, той се прехвърля и в Европа. Ние сме като скачени съдове. Това каза Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Тази рецесия е по-скоро мека - обратното на тежка рецесия. Понякога тези неща дават оптимизъм. Все още има процеси, които текат - например в САЩ технологичното развитие носи оптимизъм". 

Прогнозите, които Леков паправи преди два месеца, че мечият пазар е зад гърба ни, гостът коментира така: "Даже ме учудва оптимизмът на пазара. Пазарът се изстреля. Много компании в технологичния сектор имат голям ръст заради еуфорията. Даже започна да се говори за нов балон". 

"По време на "златната треска" не тези, които са копаели злато са спечелили, а тези, които са продавали лопатите. Nvidia е монополистът в продажбата на "лопатите за изкуствен интелект". Техните графични карти са възможно най-добрите. Тези карти са в пъти по-скъпи от един процесор, а на всички тези центрове им трябват десетки хиляди такива карти, за да се изчисляват процесите, които навлизат покрай изкуствения интелект. Тоест, огромно количество от тези "лопати" са нужни".

Със сигурност следващото "голямо нещо" което ще се случи е свързано с изкуствения интелект, съгласи се събеседникът. "Да. Много отдавна се говореше за изкуствения интелект, но чак сега успя да направи голям пробив. Чака се още един - в т. нар. роботаксита. Автомобилите да се управляват сами. Това ще е другият голям пробив". 

"Наистина не завиждам на хората, които инвестират в стартъпи, защото всичко се обърна с главата надолу. Много компании, които са били много перспективни, могат да изпаднат в затруднение. Защото техният продукт може да се окаже изостанал".

Относно геополитическите рискове и вероятността Китай да предприеме действия на агресия спрямо Тайван гостът каза, че много ще зависи от изхода от войната в Украйна, защото ако украинците успеят да отблъснат руското нападение, Китай ще преосмисли начина, по който възнамерява да действа спрямо Тайван. 

Последното политическо решение за съставяне на кабинет в България Любомир Леков коментира като каза, че много хора гледат емоционално на новия политически проект.

"Аз гледам прагматично. За мен, като човек, който живее в тази страна, са важни две неща - да влезем в еврозоната, за да се интегрираме по-добре в европейските структури и да се обезсили сценарият, който вече стана ясен - идеята е първо да не влизаме в еврозоната, а след това да излезем от евросъюза".

"Влизането е еврозоната е по-скоро важно от политическа гледна точка. Второ, влизане в Шенген. Целта отново е по-активна интеграция с Европа. Списъкът с приоритети на това правителство ми харесва... Такова правителство може да ни вкара в Шенген. Другата формула за превителстово, за която се говореше преди - ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" - нямаше да може да направи това. Този вариант е по-добър. А нови предсрочни избори биха довели до същия резултат. Така че, в това управление може да има някъв светъл лъч".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: