Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Представят над 150 събития на Софийския фестивал на науката
Автор: Живко Кръстев 15:21 / 26.04.2024Коментари (0)659
© Фокус
Софийския фестивал на науката е неизменна част и стои достойно в културния календар на столицата. Целта му е да позиционира науката като част от културата на един народ заедно с изкуствата. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ председателят на Фондация "Красива наука“ Ивайло Славов.

Четиринадесетото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 година в София Тех Парк. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката и в партньорството със Столична община.

По думите му програмата тази година е изключително богата – над 150 индивидуални събития в работилниците ще бъдат проведени в рамките на 4 дни. Традиционно програмата на Софийския фестивал на науката е разделена на два големи сегмента: единият е училищната програма, която се случва в дневните часове на първите два дни на събитието, където цялото съдържание е приготвено специално за посещението на учителите с техните класове или групи ученици. Вторият голям сегмент е насочен към общата, семейната публика, който се реализира в събота и неделя и вечерните часове на първите два дни. "Подготвили сме много интересни неща за тези две много добре сегментирани публики, които ще могат да видят в тези 4 дни на фестивала.“

Ивайло Славов сподели още, че фестивалът се разширява и вече се провежда и във Варна и Пловдив. От тази година започват и пътуващите фестивали, като всяка година ще бъдат посещавани два града, в които ще се правят еднодневни фестивали с най-доброто от програмата. "Тази година съвсем целенасочено сме избрали Северозападна България. Мисля, че те заслужават да стартираме тази програма оттам – градовете ще са Видин и Монтана. Амбициите ни са да можем да дадем достъп на възможно най-широк кръг от хора до българските учени и до това, което те правят и което е полезно за живота ни,“ обясни той.

Акцентите в програмата на тазгодишния Софийския фестивал на науката са свързани с теми за здравето, с космоса, промените в климата, технологиите. "Започвайки с Космоса, за нас ще е огромно удоволствие да приветстваме тази година на фестивала проф. Томас Хертог – белгийски космолог, работил повече от 20 години редом до Стивън Хокинг в Кеймбридж,“ разказа организаторът, като допълни, че проф. Томас Хертог ще презентира и новата си книга "За произхода на времето“ и гостите ще могат да получат и автограф от автора.

Някои от интересните гости на фестивала ще бъдат: проф. Николай Бобев, професор по физика в Католически университет Льовен, Белгия, който ще говори за струнната теория и за холографската теория. Д-р Ран Ли от Китайската академия на науките с темата за роля на телескопите за космически изследвания за изучаването на природата на тъмната енергия. От преподавателя и изследовател в парижкия университет "Сорбона“ и в Института по небесна механика и изчисляване на ефемериди към Парижката обсерватория Никола Рамбо ще разберем за подземния океан на сатурновата луна Мимас. На живо по видеовръзка ще се включи д-р Умберто Кампинс – професор по физика и астрономия от НАСА, който ще говори за пробите от астероида OSIRIS-REx. Ще има много интересен панел за астробиология – в който се изследва връзката между Вселената и живота, направен от българските учени генетикът и молекулярен биолог проф. Милена Георгиева, химикът проф. Милен Богданов, астрономът доц. Влади Божилов и биологът Петър Евтимов.

Един от силните акценти на програмата е този за климатичните промени, разказа още Ивайло Славов. "Чл.-кор. проф. дгн проф. Кристалина Стойкова ще говори за климатичните промени от гледна точка на геологията и геологическите данни за историческото развитие на тези изменения.“ Темата е важна и не трябва да бъде пренебрегвана на фона на всички събития, които се случват по света, смята той и добави, че точно затова темата е и много добре представена на тазгодишния фестивал от много добри български и чуждестранни учени, които ще представят своите концепции.  

"Една от най-важните ни цели е да позиционираме българските учени и научните институции, университети и институти като точки и места, на които хората могат да получат обективна информация във все повече разширяващата се дезинформация,  пропаганда и fake. Това са едни оазиси, към които можем да се стремим и да търсим там точната и обективна информация, която науката дава,“ подчерта председателят на Фондация "Красива наука“ Ивайло Славов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Искат закриването на въглищни централи у нас
Изграждане на Национална детска болница в София
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: