Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предвиждат замразяване на парите за втората година майчинство
Автор: Екип Ruse24.bg 17:00 / 16.10.2015Коментари (0)882
© Impact Press Group
Пенсиите ще бъдат увеличени с 2.5 процентни пункта от юли догодина, но размерът на обезщетението за майчинство през втората година ще бъде замразен на 340 лева - това е заложено в проекта на бюджета за държавното обществено осигуряване, който се разглежда от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Проектът предвижда още средната пенсия догодина да е 331 лева, а броят на пенсионерите да нарасне с около 8000 души.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обясни, че настоящата система стимулира майки да стоят по-дълго вкъщи и да не се връщат на работа, защото ако преди завършването на първата година те решат случайно да се върнат на работа, губят по-нататък плащането. Ако решат да изкарат първата година и втората година да се върнат, тогава получават половината от тези 340 лева, тоест 170 лева.

"Там се уточнихме, че действително е добре да се търсят начини да се подпомагат работещите родители и тези, които се връщат на работа. С увеличаването на сумите, които се изплащат за втората година, се върви в обратна посока", каза министърът.

По отношение на коледните добавки към пенсиите Калфин каза, че има идеи и нагласа те да се отпуснат, следи се състоянието на бюджета и като се уточни каква е сумата, с която може да се разполага, ще се реши как може да се случи това.

Министърът обясни, че са направени всички разчети за всички варианти, а това, което липсва, е сумата, която ще може да се разпредели, което пък зависи от изпълнението на бюджета.

Социалният министър съобщи още, че е предложил различни варианти за определяне на размера на детските добавки за 2016-та година. Един от вариантите предвижда увеличаване на подоходния критерий над сегашните 350 лева на член от семейството, а друг вариант залага на увеличаването на сумата, която семейството ще получава според броя на децата.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: