Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Преференции за някои фирми, спазващи определени условия
Автор: Екип Ruse24.bg 14:21 / 05.11.2020Коментари (0)533
©
Фирмите, които доброволно въведат система за управление на продажбите (СУПТО) в своята търговска дейност, ще могат да използват преференции. Такива промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) прие на първо четене Народното събрание днес (НС). Текстовете бяха приети с 89 гласа "ЗА", 10 "против" и 12 "въздържали се".

С измеменията задължителните изисквания за СУПТО, които вече 2 години се обсъждат и променят в Наредба Н-18, стават доброволни. Така търговците ще могат по желание да използват СУПТО, а производителите и разпространителите на софтуер няма да бъдат задължени да декларират продукта си в приходната агенция. В случай, че фирма използва софтуера, тя ще има данъчни преференции. Това включва по-бързо възстановяване на ДДС или неналагане на най-тежката мярка при липса на издадена касова бележка.

Това означава, че при първо нарушение за неиздаване на касов бон фирмите нямат да бъдат запечатвани от данъчните. Преференции ще има и по отношение на амортизацията на софтуер и хардуер. "Това са дискриминационни промени. Няма логическо обяснение за тези фирми да има данъчно облекчение като по-бързо възстановяване на ДДС или при първо нарушение за неиздаване на касов бон да не се затварят", коментира Николай Тишев от БСП, като допълни, че големите фирми, при които разплащанията са основно по банков път, са извън обхвата на измененията.

Депутатът Димитър Данчев също коментира, че това е регулация, която затормозява нормалното развитие на българския бизнес и няма да допринесе за повече постъпления в бюджета. Чрез ЗДДС се променят данъчните срокове за бизнеса, като срокът за деклариране и внасяне на годишния данък се измества до 30 юни. Това се отнася и за едноличните търговци и земеделците. Според Георги Търновалийски мотивът, че бизнесът е поискал тази промяна, не е достатъчен. "Липсва изискуемата оценка на въздействието от промяната на сроковете", каза депутатът от БСП. През 2021 г. гражданите отново ще могат да използват отстъпка до 5 на сто от данъка за довнасяне при подадена е-декларация. С измененията се допълва, че отстъпката не може да надвишава 500 лв.

При легален ремонт на дома потребителите ще могат да спестят до 200 лв. от годишния си данък. Данъчното облекчение може да се ползва само от собствениците на жилището, като за ремонта трябва да има документ. Ако имотът има няколко собственици, всеки може да използва облекчението, стига общата сума да не надвишава 2000 лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: