Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Преизчисляват пенсиите на над 200 000 пенсионери
Автор: Екип Ruse24.bg 11:09 / 27.07.2020Коментари (0)495
©
Близо 230 000 пенсии на работещи възрастни хора се вдигат до края на юли след преизчисление, което НОИ прави служебно в условията на пандемия. През юни са изплатени 150 974 пенсии в увеличен размер, а през юли ще бъдат изплатени още 77 798 преизчислени пенсии, съобщи пред "Телеграф Медиа" Ивайло Иванов, управител на Националния осигурителен институт. Общо на преизчисление тази година подлежат около 270 000 пенсии.

Останалите около 42 000, при които се налага по-прецизна проверка на данните, ще бъдат изплатени след приключване на проверките, обясни Ивайло Иванов. Това са случаи с данни за самоосигуряващи се лица, с осигурителен стаж, положен в чужбина, с особености в стажа, като периоди с неплатен отпуск и др. Преизчислението касае само работещите възрастни хора. Върху този индексиран размер на пенсията се наслагва и увеличението от 1 юли независимо от месеца, в който е изплатена преизчислената пенсия, припомни управителят на НОИ.

И допълни, че пенсиите се преизчисляват само на базата на осигурителния стаж, придобит от лицата след пенсионирането им или след последното преизчисляване на парите им за старост. Служебното пресмятане на парите за старост се извършва от Националния осигурителен институт въз основа на наличните данни в информационната система и регистрите на НОИ, отнасящи се за осигурителните периоди до края на месец март.

Тъй като данните за март се представят от осигурителите и самоосигуряващите през април, а постъпват в НОИ през май, първите преизчислени пенсии станаха факт през юни, каза още Иванов. Както преизчисляването, така и изплащането на новите размери на пенсиите се осъществява поетапно при спазване на установения в Кодекса за социално осигуряване 4-месечен срок. Иванов подчерта, че основната цел на служебното преизчисляване на трудовите пенсии от НОИ е да се избегне струпването на едно място на много хора, които искат да подадат заявления. Освен че е противоепидемична мярка, то им спестява и ценно време.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: