Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Прекратиха съдебното производство за разораването на дюните в Каваци, върнаха делото на прокуратурата
Автор: Иван Сотиров 12:44 / 01.03.2022Коментари (0)364
© Burgas24.bg
Окръжен съд – Бургас проведе разпоредително заседание по дело за повреда на "пясъчни дюни в м. Каваци". Окръжен съд – Бургас счете, че внесения обвинителен акт, с който са повдигнати обвинения на Иван Н. и Манол П., не отговаря на изискванията на закона поради допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите и върна делото на държавното обвинение за изготвянето на нов обвинителен акт, съобщиха от институцията.

В хода на разпоредителното заседание защитниците на двамата подсъдими заявиха пред съда, че Иван Н. и Манол П. са в невъзможност да разберат същността на обвинението и кой е защитеният обект. Адвокатите поискаха от съда да прекрати съдебното производство, поради "празнота в съставомерните факти, определящи наличието на състав на престъпление".

Окръжен съд – Бургас сподели становището на защитата на двамата подсъдими. Съдът прие, че от формулираното обвинение не става ясно какво точно се има предвид под "защитена територия" и включва ли тя прилежащата територия за опазването на природната забележителност, което води до неяснота каква е площта на повредената защитена територия - 1295 кв.м или 1205 кв.м. 

Съдът констатира, че в обстоятелствената част на акта са цитирани заключенията на 2 експертизи, които са противоречиви. Прокурорът е възприел едното експертно заключение, приемайки, въз основа на него, че обвиняемите са осъществили втората форма на изпълнителното деяние "повредили", но не е изложил никакви съображения защо не е съгласен с другото заключение. Същевременно в обвинителния акт е посочено, че пясъчната дюна е била разрушена, а "разрушена" е синомин на унищожена.

На следващо място, съдът съзря непълнота в обвинителния акт относно елементите от обективната страна на състава на престъплението по чл. 278в, ал. 1, предл. първо от НК - противозаконно унищожаване на местообитание - предмет на опазване в защитена зона. В прокурорския акт е посочено, че "двамата обвиняеми, в съучастие помежду си, противозаконно са унищожили природно местообитание - 1295 кв. м. в защитена територия и прилежащата територия за опазването й". В акта обаче липсва твърдение, че природното местообитание е предмет на опазване в защитена зона. Понятията "защитена територия" и "защитена зона" не са идентични, а от изложението в обвинителния акт не става ясно дали в случая припокриване между защитената територия и защитената зона, и ако е прието такова припокриване, дали то е пълно или частично.

Окръжен съд – Бургас намери, че посочените неясноти и непълнота на обвинителния акт изключват неговата редовност, защото се отнасят до факти, съставляващи обективни признаци на престъпленията, предмет на обвинението срещу двамата обвиняеми. При липса на такива факти, както и при противоречиви твърдения относно такива факти, правото на защита на обвиняемите винаги е ограничено, тъй като за тях е неясно за какви точно престъпления са им повдигнати обвинения.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране в седемдневен срок.

Още по темата: общо новини по темата: 6
07.07.2021 »
07.07.2021 »
17.05.2021 »
20.02.2020 »
10.09.2019 »
16.01.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: