Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Премиерът: Региони като нашия имат възможността да се възползват от икономическата криза
Автор: Екип Ruse24.bg 12:27 / 27.06.2023Коментари (0)335
© Софийски икономически форум
"Само преди 4 години бизнес лидерите от целия свят се състезаваха в това как да оптимизират процесите, използвайки глобализацията. Европейски и американски компании изнасяха производството си в Китай, а китайски фирми купуваха европейски и американски компании и всеки се опитваше да оптимизира производството, по начин който изглеждаше предначертан за следващите десетилетия. Тези четири години изглеждат толкова далече от сегашната перспектива, първо с началото на пандемията, която затвори логистичните потоци, след това с изкуственото повишаване на цените на енергоносителите, което промени изцяло бизнес моделите, началото на войната в Украйна, която показа, че светът вече не е сигурно място за търговия и всичко това доведе до пълно преосмисляне на начина, по който трябва да се оптимизират процесите", каза министър-председателят Николай Денков по време на откриването на Софийски икономически форум ІV, информират организаторите на събитието.

"Това доведе до икономическа криза, но и за региони като нашия, това се оказа една възможност, от която бихме могли да се възползваме“, добави Николай Денков.

"България, освен естественото си географско предимство, освен туристическите и културните съкровища, които има, през последните години показа няколко изключително успешни модела, които имат място да бъдат надградени и включени в целия процес на регионалната кооперация“, каза министър-председателят. Като пример той посочи Индустриална зона "Тракия“.

"Това е едно постижение на частната инициатива в България, което показа, че с подходящ мениджмънт, можем да привлечем водещи фирми и да бъдем пример за целия регион. Традициите в атомната енергетика, които очакваме да наградим с два нови реактора на АЕЦ "Козлодуй“, имат огромно значение да стабилизират енергийната система, точно когато имаме нужда от тази стабилизация и когато трябва да променим енергийната система“, каза премиерът.

"Искам да спомена и успеха в автомобилния клъстер. Има български фирми, които правят сложни фотоволтаични съоръжения, които работят по целия свят, далеч отвъд пределите на Европа.

България е един от водещите производители на електрически велосипеди от най-висок клас“, посочи министър-председателят.

"Всичко това е основа, върху която може да се гради, но уроците на глобализацията ни научиха, че всяка една страна с нашите размери е твърде малка, за да бъде конкурентна на големите региони, които са се развили като общ комплекс и заради това е много важно да потърсим нашето общо развитие в бъдеще“, каза премиерът.

"В България за съжаление виждаме две много сериозни пречки това развитие да се реализира в пълнота. Едната е все още несъществуващото върховенство на закона и вторият проблем е недостатъчно ясно показаната аргументирана позиция за пълната интеграция на България в структурите на ЕС и НАТО. Тези два проблема са свързани и те трябва да бъдат разглеждани заедно и да се опитаме да ги преодолеем. Имаме такова политическо мнозинство“, отбеляза Денков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: