Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Премиерът с горещ коментар по темите за ковид, Сотир Цацаров и Северна Македония
Автор: Екип Ruse24.bg 09:34 / 18.01.2022Коментари (4)696
© Нова тв
В разгара на скандала с оставката на Сотир Цацаров - за промените в Антикорупционната комисия и съдебната реформа, премиерът Кирил Петков даде интервю за Нова телевизия. В деня на посещението на министър-председателя в Скопие - с какви очаквания отива той в Северна Македония? Петков направи коментар и за COVID кризата и посочи, че пътят към това да няма локдаун е ваксинацията.  

"Данните, по които оперираше ДАНС, са на база тяхна вътрешна работа и оценка за надеждност. Това, което на мен те ми казаха, беше, че има достатъчно основания на база тези данни неговият допуск да бъде отнет. Това е част от тяхната редовна процедура, но и на основание работа от последните няколко седмици", коментира казуса с Цацаров премиерът. 

Петков посочи, че за него е важно службите за сигурност да са свободни и да действат според закона. "Няма никого в България, който да се чувства, че е със специален статут и над закона. Този тип поведение се надявам и да е занапред, където законността е поддържана от действията на службите", добави той. 

Премиерът коментира и действията на Цацаров, който изпрати официално искане до Прокуратурата заради твърдения на Петков, че имало последствия от изнесена информация от антикорупционния шеф.

"Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всички тези неща, които са в рамките на закона. Има следваща стъпка, която той може да направи - да обжалва решението. Това е подходът на институционалността. Когато едни институции вършат своята работа и когато има разделение на властите, човекът, който не е доволен с дадено решение - може да обжалва", заяви министър-председателят. 

Изненадващо за Петков било как точно в деня преди допускът му да бъде отнет, Цацаров решил извънредно да си подаде оставката. "Буквално странно съвпадение. Вярвам на службите на сигурност, че действат професионално. Но отнякъде може би той е имал тази информация. Или е невероятно съвпадение на фактите. Надявам се, ако е имал тази информация, тя да не е стигнала от службите за сигурност", каза той. 

Министър-председателят обясни, че ще се направи предложение за промяна на Закона за КПКОНПИ, което щяло да даде нов начин на управление на комисията. Говори се и за разделението ѝ на два отделни органа.

"От тази гледна точка аз нямам човек, който да е стигало до мен, че трябва и има квалификациите да бъде шеф на КПКОНПИ. Сигурен съм, че ако изборът се направи по най-прозрачния начин, ще имаме човек с квалификации и ще работи безпристрастно за една от най-големите ни цели - силна атака срещу корупцията в България", коментира премиерът. 

Коментар от Петков дойде и за това дали Иван Демерджиев - служебният правосъден министър, е подходящ да заеме поста в тази част на комисията, която ще се бори с корупцията. "Познавам го добре и харесвам неговите качества. Но това до този момент не се е обсъждало. Нека обаче първо парламентът си свърши работата, за да видим как ще изглежда комисията след новия закон", обясни той. 

По думите му новият шеф на КПКОНПИ ще трябва да може да работи срещу корупцията, независимо от изпълнителната и съдебната власт и от това кой е в парламента. "Трябва да гарантира, че има един аршин към всички. Да не бъде по никакъв начин политически ангажиран и да няма странични влияния. Той трябва да е безпристрастен и да взима правилните решения на всяко ниво", категоричен е Петков. 

Премиерът засегна и декларацията на управляващата коалиция в Народното събрание срещу Иван Гешев. "Депутатите ясно заявиха, че доверието към него е изчерпано. Голяма част от обществото има същото виждане. Това е отразяване на факта, че доверието към него е абсолютно изчезнало", заяви той. 

Петков посочи, че са във властта не за да правят кризисен PR. Единственото, което ги движело, е да има максимално бърз прогрес по обещаните точки. "В коалиционното споразумение ясно е разписано - управляващото мнозинство трябва да декларира липсата на доверие на г-н Гешев. Защото всички ние считаме, че това е факт", добави министър-председателят. 

Към момента обаче обвинител номер едно не се вслушва в призивите на властта да се оттегли. Има ли обаче инструменти властта да го смени: "Рано или късно, ако обществото не вярва че той си върши добре работата, винаги има законов начин това да се случи. Въпросът е колко бързо. Имаме рестрикции от Конституцията, защото част от промените, които бихме се радвали да видим изискват 2/3 мнозинство", обясни той. 

Премиерът обаче е категоричен, че коалицията ще се движи целенасочено в посока да се измени Закона за съдебната власт, за да има по-добър контрол. "Би било огромна стъпка над Гешев да не е само Господ и да има кой да го проверява какво прави", смята Петков. 

Той коментира и посещението си в Северна Македония. "Ние имаме позицията, която препотвърждаваме. Искам работните групи да постигнат реален резултат. Част от проблема до момента е, че е имало декларации на чисто политическо ниво, но не сме си свършили работата", посочи Петков.

Министър-председателят се надява, че атмосферата на конструктивен диалог ще се разтвори и проблемите ще са с по-малка тежест, отколкото досега. "Ще говорим за общите успехи, а ключовите въпроси, които трябва да се решат, ще са част от общата ни програма", допълни Петков. Той препотвърди, че няма да се направи компромис за важните неща. 

Той засегна и актуалната обстановка около коронавируса. "В момента повече от областите ни са далеч от затваряне. Някои са по-близо до този етап. Ние обаче направихме няколко ключови неща - модел, който да е истински критерий за здравната ни система, прави се прогноза за пет дни и мерките, които стимулират бизнеса са ясни. Важният момент е, че ако вдигнем нивото на ваксинация - по-малко хора ще попадат в интензивните легла и рискът да затворим училищата и икономиката е по-нисък", заяви премиерът.

Коментар от Петков дойде и за това дали връщането на доц. Атанас Мангъров на сцената ще повиши ваксинацията: "Това, което се случи в тази работна група, е подходът, който искам да имам като премиер. Вратите са отворени да чуем всякакви мнения, но реалните решения трябва да се основават на научни факти. Не искам да чувам нечии вярвания и убеждения - те не биха повлияли на моите решения", категоричен е министър-председателят.

"Ако искаме да не стигаме до локдаун и децата да ходят на училище - ние трябва да се ваксинираме. Това е научен факт", призова премиерът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кажи нещо за паричките дето ги е лапнал любовника на кокорчо спицУф?
+1
 
 
Дедо тъй казваше, че от малко прасе и от нов началник, никога не се знае, каква cвиня ще излезе!
+1
 
 
Не зная що за логика има в приказките на този премиер?Говори за ваксинация,а кани в комисия АНТИВАКСЪР МАНГЪРОВ.За мен това е несериозно.Да не го докарваме само на думи.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: