Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Преподавател изтегли кредит и вложи всичките си спестявания, за да съхрани българското
Автор: Екип Ruse24.bg 13:45 / 25.09.2022Коментари (0)354
©
Фолклорна къща-музей по архитектурен модел на родната къща на прадядо си от село Гърнати, община Неделино, се е заел да изгради на няколко километра от Момчилград 24-годишният родопчанин Филип Синапов, разказва БТА.

Момчето от Родопите е завършило музикалното училище в Широка Лъка и Музикалната академия "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Защитил е научна степен в областта на фолклористиката. Той е почетен жител на селото от където са корените му – Гърнати в община Неделино. Преподава в Момчилград, има школа в Пловдив.

Идеята на младежа е да възстановява, опазва и показва традиции и обичаи от миналото. За това държи и къщата да е автентична. Тя е в характерния за Родопите стил, като дори покривът ѝ е от тикли. "Това беше предизвикателство, защото тикли не се намират лесно. С тях се сдобих от старо сечище, а майсторите, които да ги поставят бяха в по-напреднала възраст и се радвам, че успях да ги убедя“, споделя Филип.

Защитил научна степен в областта на фолклористиката, той е възприел създаването на фолклорна къща-музей като кауза в съхраняването на народната памет в Родопите. 

"Желанието ми е да обединя уменията си и да ги предавам, защото те се губят. Ето например преди по-малко от три месеца загубих прабаба си, която почина на 93 годишна възраст. Преданията й, историите и отделно тъкачеството ми е изцяло предадено от нея и го нося като дълг, че тези знания трябва да бъдат предавани и на други“, споделя родопчанинът.

Намеренията на Филип са посетителите на къщата-музей да се докосват до цялостния процес на създаване в областта на тъкачеството, терзийството и абаджийството. Затова изградената сграда е само част от проекта му. Около нея ще има плевня, нива, ръжище, харман, пруст и бахчица.

"Именно тук житото ще бъде в нивата, ще се вижда как се ожънва, как се вършее, как се правят снопи, как след това се мели на ръчна мелница, как брашното се пресява и се пече в пещта, защото къщата ще има и едновремешна пещ“, обяснява Филип.

В начинанието си младежът е сам. А за да го осъществи е вложил всичките си спестявания. Теглил е и кредит. Освен трите занаятчийски работилници, фолклорната къща-музей ще включва и експозиция на типичните одаи. Дейностите във фолклорната къща-музей младежът ще извършва сам, а при необходимост ще разчита на помощта на свои колеги.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: