Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Преподавател по история: МОН да се преобразува на Министерство на просвещението
Автор: Живко Кръстев 14:55 / 02.02.2024Коментари (0)341
©
Когато се казва, че нещо е безплатно, винаги трябва да си задаваме въпроса кой го плаща. Отпадането на таксите за обучение на студенти и докторанти ще бъде платено от нас, данъкоплатците, в което няма нищо лошо. Но това би било ненужно, ако не се промени качеството на образованието. Това каза преподавателят по история Емил Джасим в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Според него в това решение на правителството има и доза популизъм от страна на "Продължаваме промяната“. "Ако целта е образованието да стане по-достъпно, има много други начини това да се случи за тези, които наистина имат необходимост от това. Ако тези пари се разходват, защо не се разходват за истинска реформа във висшето образование? Въпросът е обаче да има първо съгласие по темата и второто, по-важното нещо е да видим какъв ще бъде резултатът. Заплатите на учителите в училища в последните шест години са увеличени със 130%, което е супер, което е страхотно! Но качеството на образованието не се качи“, коментира той.

Софийският университет е извън класацията на най-добрите 1000 университети в света, посочи преподавателят по история. "Не казвам, че Софийският университет е лош университет, просто очевидно има много какво да се желае по отношение на качеството в различни специалности. Включително вътре в университета има едни специалности, които са супер добри, и такива, които наистина са много зле“, смята той.

Емил Джасим посочи, че образованието в Германия е безплатно, но качеството му е на съвсем различно ниво. "Обществото там няма никакъв проблем образованието да е безплатно. Дори напротив, настоява това да е така.“

Емил Джасим предлага МОН да се преобразува като Министерство на просвещението, а науката да премине в отделна държавна агенция. "Министерство на образованието би следвало да се занимава поне известно време основно с тежкия проблем в предучилищното и училищно образование. На университетите трябва да бъде дадена възможността максимално много да развият своята автономия в пълнота и да получават държавната помощ в някакъв разумен размер. Оттам насетне, ако установим като общество, че даден университет не произвежда необходимото качество, може би просто не е нужно да съществува. В крайна сметка важно е да могат да предоставят качество, което да покрива някакъв санитарен минимум“, обясни позицията си той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: