Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Препоръчват мерки за недопускане на пожари през зимата
Автор: Екип Ruse24.bg 11:04 / 21.10.2010Коментари (1)348
© Ruse24.bg
С настъпването на отоплителния период пожарната обстановка се усложнява, поради масовата употреба на отоплителни уреди. И през настъпващия отоплителен сезон ще бъдат търсени алтернативни по-икономични начини за отопление от населението. Но каквито и да са те, не трябва да се забравя, че има определени изисквания за безопасно ползване. При отопление с твърдо гориво трябва да се знае, че неизползваните дълго време комини може да са повредени - с наличие на пукнатини по тях, липсващи или повредени контролни вратички и розетки. Използването на електрически отоплителни уреди може да доведе до претоварване на електрически инсталации. При използване на газови отоплителни уреди е необходимо да се спазват указанията на производителя, а бутилките да се зареждат само в специално устроените за целта газопълначни. Възможни са неправилно устройване на локалните отоплителни уреди и използване на нестандартни или неизправни такива, което увеличава опасността от възникване на пожари.

В тази връзка органите на пожарна безопасност и спасяване ще извършат тематични проверки в обектите, като се акцентира на тези за масово пребиваване на хора, учебни, детски и здравни заведения, търговски обекти и други подобни. Особено внимание ще се обръща на състоянието на електрическите инсталации, изправността, начина на монтаж и използването на отоплителните уреди, състоянието и изправността на автоматиката на отоплителните котли, условията за успешна евакуация и успешно пожарогасене, състоянието на пътищата, водоизточниците, уредите за първоначално пожарогасене и други.

Съвместно с общинските администрации се извършва превантивна дейност в социалните домове и жилища за осигуряване своевременна защита от пожари на самотноживеещи, трудноподвижни и лежащоболни граждани.
При проверките за констатирани нарушения органите за пожарна безопасност и спасяване ще налагат санкции от 100 до 2000 лева на виновните длъжностни лица и ще спират от експлоатация неизправни и нестандартни отоплителни и нагревателни уреди и ел. инсталации.

При възникване на проблемни въпроси, свързани с осигуряването на пожарната безопасност през отоплителния сезон, граждани, фирми и организации могат да се обръщат към най-близкото районно управление за пожарна безопасност и спасяване за получаване на консултации.

Ruse24.bg ви предоставя някои от основните правила, които трябва да се спазват за да не се допускат пожари през зимата:

Използвайте само технически изправни и стандартни отоплителни и нагревателни уреди.

Ел. предпазителите заменяйте само със стандартни.

Отоплителните и нагревателни уреди монтирайте на не по-малко от 80 см от горими материали.

Под всеки уред, монтиран върху горима подова настилка, поставяйте негорима подложка.

Не зареждайте нафтовите печки, когато горят или са нагрети, а тези с твърдо гориво не зареждайте от вечерта за сутринта. Това е опасно. Сгурията се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове. Димоотводните тръби се закрепват надеждно.

Използването на бензин, керосин, кореселин и други лесно запалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.

След употреба или при спиране на ел. захранването електроуредите трябва да се изключват.

Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение.

Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически уреди.

Не се разрешава сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди тъй като това често води до пожар.

При пожар да се съобщи по най-бързия начин на телефон 160 или 112.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
"След употреба или при спиране на ел. захранването електроуредите трябва да се изключват..."Това ми е любимо. :) А климатиците към ел.уредите ли ги причислявате господа даващи съвети по-подходящи за живеещи в 50-те години на миналия век неграмотници? Единственото разумно нещо, което може да направите за да защитите дома и имуществото си (и то не само през зимата) е да си направите застраховка. Един полезен съвет, който обаче не е сред изброените. Незнам за вас, но аз си употребявам електричеството постоянно ;) така че до момента със "След употреба на ел. захранването..." скоро не ми се е налагало да стигам ( да не дава Господ грешки на EVN и космически сметки)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: