Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Препоръки към работодателите, как да подхождат към персонала в летните жеги
Автор: Екип Ruse24.bg 12:07 / 16.08.2010Коментари (3)289
©
Главна инспекция по труда препоръчва на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните високи температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Нормативно не е разработен и въведен специален режим за работа при температури над трийсет градуса.
Оптималните норми на работните места за температура и скорост на въздуха в зависимост от категорията работа и период на годината са посочени в БДС 14776 - 87 "Работни места в производствени помещения, санитарно-хигиенни норми за температура, относителна влажност, скорост на въздуха и топлинно облъчване". 

Той се отнася за работните места в производствените помещения на предприятията за всички отрасли на промишлеността и определя общите санитарно-хигиенни изисквания към температурата, влажността, скоростта на въздуха и топлинното облъчване.

Оптималните норми за температура на въздуха са в зависимост от категорията работа. Категорията работа се определя от енергоразхода на организма. Категориите са три.

Категория 1 (лека физическа работа) - работа, която се извършва в седнало положение, стоящо положение или в движение, но не изисква системно физическо напрежение или повдигане и пренасяне на тежести. Такива са основните професии в шивашкото производство, електрониката, полиграфичната промишленост и др.

Категория 2 (физическа работа от средна тежест) - такава е работата, свързана с постоянно ходене, пренасяне на неголеми тежести (до 10 килограма) и дейности, които се извършват непрекъснато в стоящо положение. Към тази категория спадат основните професии в тъкачното производство, работата по студената обработка на метали, заваръчните и бояджийските дейности, механичната обработка на дървен материал и др.

Категория 3 (тежка физическа работа) - работа свързана със системно физическо натоварване, с постоянно придвижване и пренасяне на значителни (повече от 10 килограма) тежести. Такива са основните професии в доменното, леярното, валцовото производство, монтажът на тежки машини и агрегати и др.

Във връзка с топлия период на годината, когато температурата на външния въздух е висока, Главна инспекция по труда препоръчва на работодателите да прилагат всички възможни технически и организационни мерки за ограничаване на неблагоприятните въздействия на работната среда върху здравето на работещите.

Продължителната експозиция на високи температури може да доведе до топлинен стрес - топлинните обриви и припадането са първите симптоми на прекомерно топлинно натоварване. Ако не се предприемат мерки срещу топлинния стрес в ранните му стадии, той може да има сериозни ефекти върху организма, водещи до топлинни удари, топлинно изтощение и др.

Техническите мерки при високи атмосферни температури включват технически средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори, вентилатори, оборудване на климатизирани помещения за почивка, като напомняме, че е препоръчително разликата в температурите на работните и почивните помещения да не надхвърля 10º С, тъй като ще се предизвика натоварване на терморегулаторните механизми.

Може да бъде изградена смесена вентилация - обща и локална, която да намали топлинното натоварване в тези помещения. Поставянето на допълнителни влагоуловители, както и намаляване на източниците на влага, води до намаляване на влажността в помещенията.

Работодателят може да предприеме и организационните мерки след съгласуване с представители на работещите и службата по трудова медицина за въвеждане на режим на труд и почивка през горещия период на годината, промяна на началния час на работното време, намаляване продължителността на работното време за определен период от време и др.

Като допълнителни мерки може да бъдат осигурени хладка питейна вода и безалкохолни напитки на работещите.
Работното облекло трябва да е подходящо - от памук, удобно и въздухопроницаемо, което улеснява свободното движение на въздуха и изпаряването на потта. Съществено значение има вида и качеството на използваните обувки, на защитните светофилтърни очила (при работа в среда с инфрачервени лъчи) и др.

От особена важност е времето на въздействие на неблагоприятния микроклимат през една работна смяна и режима на труд и почивка, като бъде осигурена възможност за физиологично възстановяване (стаи за отдих).







Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 16.08.2010 г.
0
 
 
и някой работодател го е грижа за работника-ние 3 лета получавахме мин.вода и сега чушки
0
 
 
от няколко дни наблюдавам общински работници да боядисват ел.стълбове при тези температури по 10-12ч. на ден.питам редно ли е това и щте реагира ли някой на сигнала ми.работят в раион север.поне тук са и днес около гара филипово и околноста.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: