Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пресичат бизнеса с дългове
Автор: Екип Ruse24.bg 17:05 / 25.08.2016Коментари (4)573
© Ruse24.bg
Бизнесът със събиране на дългове ще бъде преустановен с измененията в Гражданския процесуален кодекс. Процедура, по която да се даде възможност за събиране на малките вземания, преди да се пристъпи към изваждане на изпълнителен лист, предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители. 

Те подкрепят искането на националния омбудсман Мая Манолова за отпадането на юрисконсултските възнаграждения при така наречените комунални задължения. Идеята е фирмите, предлагащи комунални услуги - ВиК дружествата, топлофикациите, мобилните оператори, ЕРП-тата, да могат да се обърнат директно към съдебния изпълнител, преди да отиде в съда. 

Съдия-изпълнителят ще може да се свърже с длъжника, да го уведоми за сумата, която се търси от него, и да го покани да плати. Ако длъжникът е съгласен, ще може да уговори с ЧСИ как и кога ще плаща, включително и разсрочено. Ако обаче не иска да погаси задължението си доброволно, ЧСИ няма да има право да провежда принудително изпълнение. 

Това ще се случи едва след като кредиторът се обърне към съда и се снабди с изпълнителен лист. В момента заради различни държавни такси и хонорари на юрискунсулти, един малък дълг от 100 лева може да достигне 1000 лева. Председателят на КЧСИ Георги Дичев обясни, че целта е хората, които често забравят за малките си задължения, но са добросъвестни и искат да ги платят, да не бъдат товарени с разноските, които се трупат, ако кредиторът например се обърне към съда за издаване на заповед за изпълнение. "Няма да има разноски като юрисконсултско възнаграждение, което е минимум 300 лв.", даде пример Дичев.

Той съобщи, че има много тарикати, чиито фирми изкупуват малки дългове и правят бизнес само от начисляването на юрисконсултски възнаграждения. "Купуват дълг от 50 лв. за 30 лв. и правят 700 лв. печалба", коментира Дичев. 

ЧСИ са анализирали европейския опит, както и този на съседни държави, където има именно такава възможност - без съд да се събират малки задължения. Георги Дичев вижда в това предложение и още един положителен ефект - по веригата длъжник-кредитор ще отпаднат различни колекторски фирми и други събирачи на дългове, които си позволяват силови вземания от длъжниците и по всяко време ги притискат да върнат парите. От Камарата предлагат да се търси законодателен баланс между интересите на кредиторите и длъжниците и призоваха политиците да не прибягват до популизъм.



Източник: в. Стандарт






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 25.08.2016 г.
+2
 
 
И сега ЧСИ-то ще предлагат бонус свирка на длъжника и така длъника ще му стане хубаво и ще поиска сам да си плати задълженоето което преди е отказвал да плати. Вие знаете ли какви пациенти не искат да си плащат, ако разберете ще се вайкате 2 години и пак няма да им проумеете мотивите. Явно лобито на ЧСИ-тата е силно и ще си уредат заобикаляне на закона за да лапат още, че с това което лапат сега се ппавят само 3-4 гуви... а те искат по поне 5-6.
+3
 
 
Това е нищо. Таксите и лихвите на ЧСИ са зверски. Дори и да се премахне тази юристконсултска такса, това няма да доведе до голямо намаление на сумите. Едно от основните неща е срокът на давност. Все още нямаме абсолютна давност на дълговете. Не може един длъжник да се търси за дълг 15 - 20 г, и да се търси дори и от наследниците. Закон за частния фалит няма също. Мафиотска държава. Имали предложения от ЧСИ... няма да ти отрежа цялата ръка, само преди рамото.
0
 
 
Мдам и най-положителния ефект е, че ЧСИ-тата и организацията на тяхната работа, правомощия и т.н. ще остане почти непобутната в най-наглата й част. Силно се надявам алтруистичното им поведение да е мотивирано от започнатата от Европейската Комисия наказателна процедура и/или от референдума, който в момента варненския адвокат Свелозар Николов организира - BankStop ( bankstop.eu ). Дано наистина им е припарило под краката и дано най-накрая видим истински промени в тази посока.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Издирват Пепи Еврото
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: