Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пресичат далаверите с майчинството
Автор: Екип Ruse24.bg 09:22 / 26.10.2010Коментари (19)833
© Ruse24.bg
НОИ пресича далаверите с майчинството с новите поправки в Кодекса за социално осигуряване, които представиха вчера министър Тотю Младенов и шефката на института Христина Митрева. Те предвиждат обезщетенията да се изчисляват вече върху доходите от последните 18 месеца на жените, а не на 12, както е сега. Ремонтът се налага заради много злоупотреби, при които преди раждане дамите се осигуряват на неправомерни високи доходи, за да точат после осигурителния институт с обезщетенията. Проектът ще се гледа днес в Надзорния съвет на НОИ, а в сряда сутрин - и от Националния съвет за тристранно сътрудничество. След това Министерският съвет ще го приеме, обяви социалният министър.

Промените предвиждат нов солидарен фонд "Ранно пенсиониране" към НОИ да поеме изплащането на пенсиите на категорийните работници и съответно още от януари той да събира по 12% вноска за първа категория и 7% за втора. Личните сметки ще се обработят на специален сървър, но на практика те вече няма да са капиталови, а солидарни и НОИ ще плаща независимо от парите, събрани в тях. Общо към 102 000 души се водят категорийни работници, а на година средно по 850 от първа категория се пенсионират. През 2011 г. от НОИ очакват да броят 35 млн. лв. за техните пенсии.

Ще се сменят само титулярите на сметките, а условията не се променят, поясни Христина Митрева. Пенсиите на тежките професии пак ще могат да се наследяват, както е в момента. От 2015 г. обаче възрастта за тях ще започне да расте с по половин година, докато стигне 55 г. за жените и 58 г. за мъжете в първа категория, и съответно 60 и 62 г. за втора. Новият фонд ще им плаща, докато навършат възрастта необходима за трета категория труд. Сега дори за най-изрядните си платци професионалните фондове могат да заделят по 194 лв. месечна пенсия за първа категория, докато НОИ плаща в действителност 465 лв, пресметнаха от института.

Вноската за останалите универсални пенсионни фондове също ще се вдига, но все още не се знае откога и с колко
Промените в КСО предвиждат още за масовата трета категория труд от 2015 г. да се вдига стажът с по 4 месеца на година, докато нарасне с общо 3 г. и стигне съответно 37 и 49 г. - стаж за жени и мъже. Щом процесът привърши, от 2024 г. ще се вдига и възрастта, докато стигне 65 г. за мъжете и 63 г. за жените. Годините за висше образование пак ще могат да се купуват, но не и разсрочено. Извън висшистите обаче останалите хора ще могат да си купуват само по 2 г. недостигащ трудов стаж.


Източник: в. Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
за какви злоупотреби говорим - аз съм в майчинство и съм абсолютна изрядна във всичко и какво - никога не съм си получила парите на време все с по 2-3 месеца закъснение и то заради някакви тъпотии и да кажеш че нещо съм крила доходи или съм лъгала,а аз съм работила на държавна работа и един лев не съм скрила - писна ми от тия боклуци.
-2
 
 
Абе , яде бе как се гледало дете с 240 лева ? В голяма част от случаите майките не са сами , а си имат и съпруг, който също взима заплата.... айде стига глупости, аз пък не искам , щото някой не може да си гледа детото да се краде от държавата - тоест от нас...тези майки питат ли другите , които не точат пари как отглеждат децата си .... не , на тях им трябват пари не за децата , а за да са финансово по стабилни и да си хойкат по кафетата - айде нали ги виждам децата и 40 дни нямат , а майката вече е на кафе с бебето и си пуши цигарката .... те точат от нашите пари ... който не може да си гледа детето да не ражда ... планирано дрън , дрън , да си пестят пари преди на ги правят , вместо да крадат .... ама нали им е по - лесно така....после държавата им била виновна ... виновни са те , че не са достатъчно отговорни и не могат да измилят нищо друго освен да се излагат. Майчинство за 1800 лева - това не е майчинство , едно дете няма чааак толкова големи нужди , моля ви се
+4
 
 
Точно за майчинските трябва да се точи държавата. Защото тя се подиграва с майките и децата. Нищо не се прави за да се стимулира раждаемостта на други освен циганите. То там не са помощи от 100 организации, социални, интеграционни и не знам си кво. А детските колко пари са в момента - имат ли 30 лв? Как да се отгледа дете с 240 лв? И са толкова защото масово не се осигурява на реална заплата. И то защото държавата не иска да погне работодателите. И аз искам да ме осигуряват на моята си заплата - ще си поема моето. Ама като ми кажат ще плащаш всичко над 240 и се налага да търпиш. Знам, че не е правилно, но това беше начина да се докара някакъв доход, за може да се изгледа 1 дете горе-долу нормално. Тия пари не отиват за кръчми. Пък заглавието за "далаверите" няма да го коментирам. Все едно който не е решил, той не е взел пари по-тоя начин. То майка се става за 2 дена ей тка като се реши
+5
 
 
Само да кажа, че аз не съм получила майчинството си,детето е вече на 4 години,и майчинство имам да взимам над 3000 лв,кой ще ми ги даде.Осъдих работодателя си,който ги присвои защото НОИ ги превеждаше на него(заварен случай съм) и сега никой не може да ми ги даде,той е осъден но няма пари,НОи ги е превел и си скръства ръцете,а моята молба към НОИ да не му ги превежда остана глас в пустиня,кой е виновен и защо като няма пари работодателя не е в затвора да си ги изработи?Скапана държава.закони,съд и всичко друго
+2
 
 
Цялата работа е в това, че работодателите в частния сектор не осигуряват майките на реалния доход а на мнага по - нисък. Това е така защото им се позволява от държавата, как подават данни в НОИ за хора които работят на 240 лв????? От НОИ знаят, че е лъжа и никой нищо не предприема.
0
 
 
Кофтито, е че покраи сухото гори и суровото. Според мен това е мярка срещу мангустите, да не раждат по 10 парцала, но няма как да ги разделят на българи и цигани, щото черните ще ревнат пак за права.
+3
 
 
А какво ще направите, за да подпомогнете младите родители??? Или в тази държава трябва да се раждат само цигани???? Не е ли върхова наглост да се говори за "далавери с майчинството"???!!!! Детските надбавки са 35 лв.!!!! И се полагат само за хора с ниски доходи, втората година се изплащат по 240 лв.! Кое е далавера в това да се осигуряваш на висок доход-нали се внасят пари в хазната? Или като се внася няма проблем, а като трябва да се даде за тези деца е далавера? Ей, малоумници, когато става въпрос за изчезващите деца на България, които са едно към четири циганчета, върхова наглост, безочие и перверзия е да говорите, че ще им вземете и малкото, което им се дава! Какво ще вземете от мангалите с по 6-7 чаавета, които всички ние работещите храним? Защо не ограничите циганската раждаемост или пък да подпомагате вишистите да раждат и отглеждат повече деца. Цигани вишисти са на 10 000 : 1, така че проблема с тях ще се реши без да нададат вой разни "защитници" на безкрайните мангалски права! Тази новина днес ме вбеси и се питам, как за 20, вече 21 години не дойде поне едно нормално, мислещо за българите и за децата, правителство!
+5
 
 
Всеки вика" естествено, че ще точа държавата, защото пенсиите и майчиснтвото са малки".Ами като я източвате от сумати години от къде по - дяволите да се вземат тези пари за високи обязщетения.Кражбата и източването сме ги превърнали в национален спорт и продължаваме да мислим по андрешковски
+1
 
 
нека го направят направо 2 години, няма какво да се церемонят!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: