Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Президентът Радев премълча остра декларация срещу Русия, която е подписал
Автор: Екип Ruse24.bg 10:09 / 03.03.2019Коментари (8)1802
© Reuters
Президентът Румен Радев премълча, че е подписал осъждаща Русия декларация заедно с още 8 свои колеги от страните от НАТО в Източна Европа, а документът още не е публикуван на интернет страницата на президентството.

Освен това още по време на неформалната среща в словашкия град Кошице, на която бе поканен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Радев отправи остри критики към форума. Според съобщението на сайта на държавния глава той е заявил пред журналисти, че регионалният формат изострял риториката, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от Алианса, и че за съжаление неформалната инициатива, известна като Б9, се е отдалечила от замисъла си и дори създава рискове за интересите на деветте държави-членки, отивайки отвъд приети от всички 29 съюзници подходи.

Няма съобщение каква е позицията, която Румен Радев е изразил на заседанието с колегите си и Столтенберг, но се изтъква - включително в заглавието - че той е бил на форума на Деветте от Букурещ, "за да да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти".

 

Той е заявил още, че "определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията".

В действителност българската външнополитическа позиция не се изработва от президента, а от министерството на външните работи (декларацията не е публикувана и на неговия сайт - бел.ред.) и донякъде се съгласува с Президентството. Обикновено декларации на 9 държави се подготвят от национални представетиле доста преди срещата на държавните им глави и се "затварят" за по-нататъшно редактиране. Промени в последния момент и на място се смята за дипломатически инцидент.

Ето какво пише в Декларацията от Кошице на президентите на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния (цитираме я от сайта на президента Клаус Йоханис), Словакия, Унгария, Чехия и Полша:

"Особено сме загрижени от продължаващият конфликт в Източна Украйна и напрежението напоследък в Азовско и Черно море, произтичащи от незаконното и нелигитимно анексиране на Крим и струпването на военни сили. Това е още една демонстрация на това, че Русия не зачита международното право, на конфронтационното ѝ поведение и употреба на военна сила и невоенни действия, каквото е строителството на мост над Керченския проток, чрез които преследва геополитическите си цели.

Потвърждаваме подкрепата си за подхода на НАТО към Русия, основан на силно сдържане и отбрана и отвореност за диалог, както бе договорено на срещата на върха в Уелс, с цел да се избягват неразбирателство, погрешни преценки и непреднамерена ескалация."

В документа се отправят критики към Русия - без да се споменава поименно страната - за ролята ѝ в замразени (някои дори от почти 30 години) конфликти в бивши съветски републики:

"Потвърждаваме твърдата си подкрепа за териториалната цялост и суверенитет на Украйна, Грузия и Молдова в техните международно признати граници. Докато реализират европейските и евро-атлантическите си аспирации, тези страни ще продължат да се възползват от нашата подкрепа за техните опити да подсилят съпротивата с исрещу всякаква външна заплаха."

В декларацията се казва още:

- приветстваме и подкрепяме увеличаването на военното присъствие на САЩ и Канада в Европа и в частност на източния фланг на НАТО

- никоя страна не може сама да се справи с комплексните и разнопосочни заплахи, простиращи се от конвенционални и хибридни форми, включително кибер и терористични заплахи, регианална нестабилност, нередовна миграция, разпространяване на оръжие за масово унищожение и заплахи за енергийната ни сигурност

- изправени сме пред засилена употреба на дезинформация и пропаганда; традиционните граници между воденето на война с военни и невоенни средства избледняват

- оставаме ангажирани със сигурността и стабилността на Западните Балкани, които са район на стратегически интерес на Алианса, и ще продължим политическия диалог и практическото сътрудничество с партньорите в този регион.

Източник: в. "Дневник"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Този лицемерен малоумник е,като партията му.гъ*ъ към Кремъл...главата в НАТО
0
 
 
на някой прави ли му впечатление че отдавна не сме виждали статистика с рейтинга на прецедента :) уж все най високият а ако сега му опънем едни избори дори цецка цачева ще го тресне с поне пет процента преднина :) ...... лъсна му корумпираният задник с тези грипени а селския му опит да замаже престъплението на баща му показаха истинското му лице :) ..... за съветникът му фашист няма да говорим :)
-1
 
 
Еееми ще му набият канчето от Москва и от светата троица- Нинова Йотова и Деси.Тя Йотова още по време на изборите в прав текст му каза да няма своеволия.
0
 
 
Не знам какво е подписал президента но това си е натовска декларация под натиск.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: