Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Президентът дава отчет за четвъртата година от мандата си
Автор: Екип Ruse24.bg 10:36 / 01.02.2021Коментари (0)612
©
Държавният глава Румен Радев дава пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност. Радев беше избран за поста през 2016 г. В края на 2021 г. предстоят президентски избори. 

"В три поредни години с г-жа Йотова заставаме пред вас. За съжаление тази година г-жа Йотова не е сред нас. Нека й пожелаем да се завърне скоро с нейната позитивна енергия и креативност", започна той. 

"Измина година на драматични, бурни събития, които ускориха хода, в тази турбулентна година, президентската институция продължи да бъде коректив срещу беззаконието и лобизма, да работи и отстоява интересите на българите зад граница. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети в своите действия", каза Радев.

Радев припомни, че в началото на миналата година, е снел своето доверие от правителството. 

"Изригналите протести, потвърдиха правотата на президентската институцията. Тя беше отново на висотата на обществения интерес и подкрепи с присъствие и призиви за оставки към Народното събрание. Институцията ни бе стожерът, който не допусна исканията да бъдат удавени в разразилата се пропагандна кампания на властта", атакува той правителството още в началото на отчета си.  

По думите му, той настоял за навременни мерки за справяне с кризата от коронавируса. Пропусна обаче да спомене, че така и не свика КСНС.

"Защитата на държавността беше водещ приоритет на работата ми. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, реакцията на обществеността, ги потвърди. Наложеното вето на закона за извънредното положение намери отзвук и в чужбина. Твърдият курс в защита на конституционализма, разколеба вносителите на проекта за нова Конституция и той приключи още по-жалко, отколкото беше стартирал", изтъкна се Радев.

"Президентството мобилизира силен експертен капацитет, разработи и предложи конкретни проекти в плана за устойчивост на България, да се върви към модернизация в страната. Очаквам от правителството с ясни критерии да обясни кои проекти ще бъдат реализирани. Мога да гарантирам, че тези 5 проекта, имат значение за редица критични за България форми. С перспективни и ефективни решения за българската енергетика и областта на здравеопазването, бързата помощ, да получат нужното внимание", похвали се стопанинът на "Дондуков" 2.

"Както и създаването на национален център за контрол и управление, който ще позволи ефективно наблюдение в реално време върху цялата територия на страната за замърсяване, състоянието на реките, пожари, за незаконна сеч, ефективност на селскостопанската дейност, така че всички да имат достъп до информация какво реално се случва в България", продължи президентът.

Той отчете още, че Стратегическият съвет към "Дондуков" 2 е разработил национален стратегически документ за развитието на страната.

Радев призова медиите да се обръщат към президентството, ако някои от тях решат да снимат филми за въздушната помощ с хеликоптери.

"Продължихме с г-жа Йотова към проблемите на общините за финансова децентрализация и по-голяма самостоятелност. Стратегическият съвет разработени национален стратегически документ, очертаващ жалоните й
за развитие. Отнесохме се с ангажираност към предстоящите избори.

Очертаха се ясните проблеми на изборите и това как управляващите ще ги отчета. Продължихме към ангажимента си към масовия спорт и детското здраве, продължаваме и със своя ангажимент към децата в беда и инициативата "Българската Коледа".

Моралните устои на обществото показа, че оставаме съпричастни към децата в беда. Диалогът ни с културните институции беше фокусиран върху проблемите, породени от пандемията. Първи откликнахме на призива необходимостта от защита за всички културни дейци", каза още държавният глава. 

"Като върховен главнокомандващ е развитието на способностите на българската армия. Посетих формирования и обучения", продължи той.

"Външната политика беше сведена до минимум. Продължихме да водим активна международна дейност с отстояване на важни български позиции. Президентската институция продължава да бъде желан партньор.

Посетих Израел и Албания, приех и президента на Кипър. Тази година пое домакинството на "Три морета", която цели с ЕС, Германия и САЩ, на бизнеса, да ускори икономическото развитие на региона. България, като най-изостаналата страна в ЕС, следва да се възползва от всяка една възможност", отчете и външната политика, пропускай обаче да спомене визитата си в Естония, около която имаше съмнения за К-19.

Радев похвали и работата на Илияна Йотова, която с помощта на своя екип, добавила нови политики към политиката за българите в чужбина. Дейността била ефективна, а мрежата на българските общности - разширена в Уругвай, Перу и Мексико.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: