Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
При 20-годишен кредит от 100 000 лева и увеличение на лихвата до 4%, месечната вноска ще се увеличи с 76 лева
Автор: Екип Ruse24.bg 09:24 / 04.11.2022Коментари (0)298
©
Въпрос на време е лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре. Ще растат както лихвите по новите, така и старите ипотечни заеми, прогнозира икономистът Десислава Николова от "Моите пари“ пред специализирания сайт Businessnovinite.bg.

"При заложена 2,5% средна лихва за банковата система по един ипотечен кредит сега, прогнозите са, че в рамките на следващата година, лихвата по ипотечния заем ще достигне 5-6%“, каза Николова и предположи, че всеки, който е спазил правилото 30%, най-много 40%, от нетния му доход да отива за задължения, ще може да се справи с по-високите месечни вноски.

Ако имаме кредит от 100 000 лева със срок на погасяване 20 г.,  месечната вноска при настоящата средна лихва от 2,5% е 529.9 лв., изчисляват от "Моите пари“. А крайната сума, която ще върнем на банката е 127 177лв.

При увеличение на лихвата до 4%. То вноската на месец ще се увеличи с 76 лв. на месец до 605,98 лв. Крайната сума, която ще сме изплатили на банката след 20 години, вече е 145 435 лв.

А при вдигане на лихвите до 5%, месечната вноска вече става 659.95 лв. Общо ще върнем на банката 158 389 лв.

"Това означава, че хората, които имат кредити, ако досега не са заделяли допълнително средства е добре да започнат да го правят, за да имат възможност да погасяват вноските си без да изпадат в просрочие“, коментира още икономистът Десислава Николова.

Проучване на "Моите пари“ показва, че българите очакват високата инфлация да се задържи и през следващата година. А очакванията на потребителите мотивират поведението им, казват анализаторите и предупреждават, че притеснението, че спестяванията им се топят, не е най-добрият съветник за инвестиционно решение. "Брокерите на недвижими имоти казват: купувайте сега е момента, за да съхраните парите си, независимо, че се очаква спад в цените на имотите на фона на общата икономическа обстановка“, казва Десислава Николова.

За да решеним дали сега е моментът за ипотечен заем с цел купуване на имот за живеене, в момента е особено важно разходите за обслужване на всички кредити да са не повече от 30-40% от доходите на домакинството, казва Десислава Николова. Когато обаче, покупката е с цел инвестиция, трябва да се има предвид, че в София и големите градове, има много такива имоти, които стоят празни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Изграждане на Национална детска болница в София
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: