Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
При какви условия дължим данък при продажба на имот?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:14 / 26.02.2023Коментари (0)367
©
Продажбата на недвижим имот е свързана с редица въпроси, които понякога не намират отговор дори и при най-внимателно четене на законодателната рамка на България. Обикновено причината е, че хората не са сигурни в кой точно нормативен акт да погледнат или до коя институция или какъв специалист да се допитат, обясняват експертите от Реалистимо, цитирани от Pariteni.bg.

Могат да се разгледат различни хипотези, в зависимост от които отговорът на въпроса е “да" или “не".

За продажба на недвижим имот, който има статут на жилищен, когато продавачът е негов собственик повече от 3 години. Това условие не се обвързва с ползването на имота като жилище – важни са само юридическият статут и времето, минало между покупката и продажбата на имота. Важно е да знаем че това не важи за дарен жилищен имот. Доходите, придобити от продажбата на един такъв имот за календарна година не подлежат на облагане с данък по смисъла на чл. 13, ал. 1, т. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

 

-Не се дължи данък за продажба на до два недвижими имота, включително селскостопански и горски, ако и двата са собственост на продавача повече от 5 години – тази хипотеза също е уредена в чл. 13, ал. 1, т. 1 от ЗДДФЛ.

-Не се дължи данък при продажба на наследствен имот или по завет. Чл. 13, ал. 1, т. 26 от ЗДДФЛ е основанието, на което се освобождават от облагане доходите на продавача, ако той е получил недвижимия имот в рамките на същата данъчна година по наследство или по завет. В такъв случай в рамките на същата календарна година лицето има право да продаде още един жилищен недвижим имот без да бъде облаган с данъци.

-Не се дължи данък при продажба на земеделска земя, селскостопански и горски имоти – те са освободени от облагане без значение от броя на продадените в рамките на данъчната година, ако продавачът е собственик за повече от 5 години.

Дължи се данък във всички останали случаи, включително и при продажба на имущество, придобито чрез дарение. Облага се обаче реализираният доход на данъчна основа. За да се изчисли дължимият данък, следва от нея да се извадят 10% нормативно признати разходи. За да стане по-ясно какво се има предвид, ще дадем пример:

 

Ако лицето закупи недвижим имот за 100 000 евро и след това го продаде след по-малко от 3 години за 120 000 евро, то доходът, който реализира, е 20 000 евро. От него се изваждат 10% нормативно признати разходи или 2000 евро. Данък в размер на 10% се дължи върху останалите 18 000 евро.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: