Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
При покупка на кола "втора ръка" - как да разберем мамят ли ни с километража?
Автор: Екип Ruse24.bg 16:52 / 27.03.2022Коментари (0)642
©
Проучване на платформата carVertical показва в кои държави най-често се продават автомобили втора ръка с превъртени километражи.

Компанията е прегледала данните от 900 хил. проверки на автомобилна история за изминалата 2021 г.

По-специално Балтийските страни като цяло са с най-лошите показатели, според нашите открития. Латвия е на първо място, като над 24% от проверените превозни средства показват знаци на измами с километража. Естония и Литва не изостават в класацията, заемайки следователно трето и четвърто място.

Балтийските държави представляват малък пазар. Що се касае до пълния брой манипулирани превозни средства, следва да погледнем още по на изток и на юг, към страни като Румъния (второ място), чиито процент на манипулациите с пробега стига почти 20%, също като при Русия и Украйна.

Полша (12%) и Унгария (14%) също следва да бъдат споменати, както и Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и Сърбия, където почти 10% от всички автомобили са с фалшиви показания на километража.

Този тип измама не е толкова разпространен в по-заможните страни от Западна Европа, в които хората обикновено купуват нови коли. И все пак, дори там проблемът е по-често срещан от очакваното.

Колко скъпо струват измамите с пробега?

Проблемът с превъртането на километража е "тих“, но много скъпоструващ. Според данните от Европейската комисия, измамите с пробега причиняват щети от около 9,6 милиарда евро на година.

Много употребявани автомобили в Източна Европа пристигат от пазари като Германия, Франция, Белгия, Нидерландия и Италия. Около 30-50% от тези коли, търгуващи се отвъд граница са с фалшив пробег. И докато изчисляването на щетите за икономиката е трудно, механизмът на действие е доста прост:

Когато купувате превозно средство с манипулиран пробег, вие надплащате (около 25%)

Оказва се, че плащате дори още повече по ремонти, а накрая…

Разбирате, че е изключително трудно да продадете колата в бъдеще.

Как да избягвате колите с превъртени километражи

За съжаление, е малко вероятно измамите с пробега да намалеят и да се превърнат в по-малък проблем през 2022, а дори и след това. Това престъпление е изключително трудно наказуемо, както защото е трудно да се докаже, но и поради причината, че такива наказания реално няма.

И ето, че отново наблюдаваме разликата между Западна Европа, в които превъртането на километража е сериозно престъпление, а властите са упълномощени да наказват за него, и Източна Европа, където това не се възприема чак толкова сериозно.

Като такъв, за купувача е най-добре да помисли за проверка на автомобилната история. Чрез проверка на VIN номера на всяка една кола ще имате възможност да разберете как пробегът й се е променял с времето. Това ще ви помогне да стоите далеч от измамите, като избирате единствено возила с реални показания на километража.

Като се има предвид недостига на чипове, който е проблем за автомобилните производители, вторичният пазар вероятно ще бъде по-изкусителен от всякога и затова е добре да бъдете подготвени за всички трикове, с които търговците ще се опитат да ви изненадат.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: