Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Приказно богати родни олигарси зад решетките
Автор: Екип Ruse24.bg 15:17 / 29.12.2018Коментари (4)1474
Шумни полицейски акции срещу приказно богати български бизнесмени белязаха криминалната хроника на 2018 година. Зрелищно арестувани във Франция и върнати у нас бяха олигарсите Николай и Евгения Баневи. Двамата са закопчани на летището в Ница пред погледа на трите си деца, минути преди да се качат на самолета към София.

Срещу тях са повдигнати седем обвинения. Едното от които е за организирана престъпна група. Според държавното обвинение Николай Банев е шеф на бандата, а членове са съпругата му Евгения и майка му Мария. Олигарсите ще отговарят пред Темида и за длъжностно присвояване на пари и вещи от няколко предприятия за над 84 милиона лева. Николай и Евгения Баневи не са платили данъци за над 4 млн. лв., твърдят разследващите. Бизнесмените са обвинени и в прането на над 1 милиард лева. Баневи ще бъдат съдени и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Екзотичните воаяжи по цял свят са само спомен за олигарсите. Сега Николай и Евгения Баневи са изпратени зад решетките, където да изчакат старта на делото срещу тях. Само 78-годишната Мария Банева е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева заради напредналата й възраст. 

Шумна полицейска акция бе проведена и срещу бившите сватове на Арабаджиеви. Зад решетките се озова алкохолният бос Миню Стайков след зрелищна акция срещу него. След четиримесечен престой в ареста той свали 10 килограма и седна в инвалидна количка. 

Алкохолния бос бе закопчан на 5 септември след операция на спецпрокуратурата. Разследването срещу Стайков започва през юли, когато в Карнобат е разбита нелегална фабрика за цигари, помещаваща се в сграда, собственост на Иван Димитров, син на кмета. 

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на собственика на "СИС индустрийс", "Винпром - Карнобат" и "Топаз мел" Миню Стайков за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриване на данъци за 1 016 139 лева. Заедно с него са обвинени още седем души, сред които наследникът му Стайко Стайков. Пред Темида ще отговаря и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров. На двамата са им повдигнати същите обвинения като на Стайков-старши, без това за укриване на данъци.

"Фабриката за нелегални цигари на бизнесмена Миню Стайков е нанесла щети на държавния бюджет за повече от 70 милиона лева", обясни шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Фабриката за цигари в Карнобат била много модерно оборудвана за стандартите в България. Там работели хора от Армения, които разполагали с общежитие, кухня и фитнес, не излизали навън. Седмично, по цени на черния пазар, от работата на фабриката са спечелени по 1,5 млн. лв, коментира зам. главният прокурор Иван Гешев.

Синът на Миню Стайков в момента се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Според слухове в ъндърграунда той се укрива на Малдивите заедно с друг известен беглец - сина на Евлоги Станоев - Георги, известен в светските среди като Жоро Бирмата. 

Поредната шумна акция срещу БГ бизнесмени бе адресирана срещу фамилия Станоеви, по-известни като Бирмите. За издирване бяха обявени Евлоги Станоев и двамата му синове Антон и Георги. Задържана за разпит бе и бившата съпруга на Голямата Бирма - Лидия, известна като Лидка Скалата. Тя бе освободена без обвинения. 

Разследването срещу семейство Станоеви започва на 24 август тази година. Тогава ченгета разбиват четири незаконни фабрики за цигари без бандерол в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. По груби сметки на разследването месечният оборот от фабриките е около 10 млн. лв.

Окръжна прокуратура – Пловдив, привлича като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол. Сред задържаните обаче са единствено работници във фабриките и охранители. Работата по случая продължава и на 14 септември е проведена нова акция на Специализираната прокуратура. Разследващи нахлуват в офиси на дружества в град София, стопанисващи заведенията "Везувий" и сръбския ресторант "Бест" - бивш "Кошарите".

Тогава е съобщено, че нелегалните фабрики се въртят от Евлоги Станоев и двамата му синове. Според прокуратурата именно Бирмите са се занимавали с финансирането на фабриките, осигурявали са помещенията чрез подставени лица, на името на чиито фирми са наемани сградите с машините и съоръженията за производството и нарязването на тютюна, разкри прокурор Даниела Начева.

Пръв на ченгетата се предаде Антон Станоев - Средната Бирма. Последва го и баща му. Евлоги Станоев се появи в спецсъда заедно с адвоката си Ина Лулчева на 10 декември. В неизвестност остава единствено Георги Станове - Малката Бирма. 

Зрелищният арест на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе сред най-обсъжданите акции на 2018 година. Тя бе закопчана в центъра на София на 17 април заедно със заместничката си Биляна Петрова по разследване за подкуп. Двете жени престояха на улицата с белезници на ръцете часове наред, докато ченгета описваха намерените в служебен автомобил пачки с белязани пари. По време на акцията бе арестуван и Петко Дюлгеров. Той призна пред разследващите, че намерените у него 14 хил. евро са част от подкуп от 70 хил. евро, който бизнесменът Александър Ваклин е дал на кметицата на "Младост", за да бъде придвижено разрешение за строеж. 

Казусът със задържането им предизвика широко медийно обсъждане и съдийски проверки. Наяве излязоха и нечовешките условия на живот в следствения арест. След многократни опити Иванчева и Петрова излязоха от ареста за Коледа след 8-месечен престой в килията. Делото се гледа по същество в специализирания наказателен съд.

Сред най-любопитните акции през 2018 година бе срещу банда, изработвала фалшиви долари край Варна. В групата се оказа и известният художник Илко Бърдаров. Майсторът на графиката е кандидат за рекорд на "Гинес" със своя творба. Заедно с художника в ареста попадат изпеченияг мошеник Живко Щерев и аверът му Иван Гетов, разкриват източници от разследването. 

Тримата са задържани, след като ченгета надушват, че в гараж в местността Евксиноград край Варна се печатат ментета на щатската валута. Бандата действала от март 2017 година, издават разследващи. Фалшификаторите не печатали парите всеки ден, а от време на време, за да не бъдат заподозрени, че вършат нещо незаконно. По случая антимафиоти от ГДБОП си партнирали с американската агенция "Сикрет сървис". Открити са в различна степен на завършеност 1 350 000 долара менте.

Качеството на парите било изключително високо, твърдят разследващи. Мастилото, с което се печатали пачките, имитирало магнитно мастило. Така ментетата трудно били разпознавани дори от банкомат или преброяващо устройство, пише "България Днес". По време на акцията срещу семейството ченгета заснеха и показаха приказния дом на Баневи в столичния кв. Бояна. Огромни кристални полилеи, скъп мрамор и златни бижута с диаманти за стотици хиляди левове се оказаха скътани в тузарската къща.

Зрелищен обиск бе направен в края на август и на петзвездния столичен хотел "Маринела", ченгета направиха основен тараш и в пловдивския "Марица". Причината - разследване срещу собствениците им семейство Арабаджиеви за участие в престъпна група, извършвала данъчни престъпления. За разлика от олигарсите Баневи Ветко и Маринела успяха да избегнат ареста, тъй като по време на шумната акция срещу тях те са в чужбина.

Адвокатът на хотелиерската фамилия - топюристът Илиян Василев, коментира пред медиите, че клиентите му имат намерение да се предадат всеки момент. Те пътували към България с автомобил, който попаднал в задръстване заради пътуващите по това време гастарбайтери. Това бе преди четири месеца. Към настоящият момент няма и следа от бизнесмените.

По време на акцията срещу хотелиерските босове в куфари, кутии и каси в имоти на семейството са открити в брой 10 милиона лева. "Това са изпрани пари", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод разследването.

"Открита е екселска таблица, в която са описани невнесените данъци от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Тази сума според таблицата е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона", разкри Гешев. В ареста се озова единствено наследникът на Маринела и Ветко - Вълчо Арабаджиев, и две от счетоводителките на бизнесмените Ромелия Кирилова и Елена Караянева.

Още по темата: общо новини по темата: 75
05.12.2021 »
18.08.2021 »
27.07.2021 »
06.06.2021 »
03.04.2021 »
15.03.2021 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Много глупаци са се докопали до клавиатурата и пишат ли пишат ...
на 06.01.2019 г.
0
 
 
Ако Арабаджиеви наистина са завлекли руската мафия,какъвто коментар се появи преди време ги търсете на дъното на някоя река или залив с "бетони" ботуши!Руската мафия не прощава! А Интерпол в слуая въобще няма да помогне!
Aнонимен
на 29.12.2018 г.
-2
 
 
Е какво да правим като са глупаци! Ако се бяха сродили с Цвъко и Боко - нямаше да е така...
-1
 
 
Който НЕ отчита на Виниту, Шиши и лакеите им го чака това.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: