Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Присъдата на Петър Маринашки е потвърдена
Автор: Екип Ruse24.bg 12:35 / 03.04.2023Коментари (0)350
©
Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която подсъдимият Петър Маринашки е осъден на пет години лишаване от свобода, понеже на 11.11.2020 г. при управление на лек автомобил, в района на с. Кадиево, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Тодор Бараков и Виктор Василев и средна телесна повреда на Николай Лисков, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества – марихуана.

Освен това, Петър Маринашки е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от осем години.

Според апелативните магистрати окръжният съд, разгледал делото като първа инстанция, е преценил внимателно всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства и е наложил справедливо наказание на подсъдимия.

В решението на апелативния съд от 28 страници се посочва, че като смекчаващи отговорността обстоятелства е необходимо да се преценят добрите характеристични данни за подсъдимия. По делото са представени положителни характеристики от местоработата, висшето учебно заведение, в което той е записан като студент, преподаватели по два чужди езика, чиито курсове посещава Петър Маринашки, включително подписка от съседи, а така също и чистото му съдебно минало.

Установено е, че подсъдимият е помогнал при изваждане на пострадалите от катастрофиралия автомобил.

Основна причина за настъпване на произшествието е загубата на контрол над автомобила, настъпила заради това, че по делото е безспорно доказано, че по време на пътуването седалката на подсъдимия е била подритвана от седящия зад него спътник и това е довело до отклонение на вниманието му в тази посока. Това обстоятелство е прието и от прокурора, изготвил обвинителния акт. То е установено от показанията на множество свидетели, разпитани по делото.

Като отегчаващи отговорността обстоятелства са приети предишните нарушения на правилата за движение, за които подсъдимият е санкциониран, включително и допуснати две леки произшествия по негова вина с материални щети. Събрани са доказателства за участието му в нерегламентирани надпревари с други автомобили. Освен това, подсъдимият преди произшествието е управлявал лекия автомобил с превишена скорост, която не е в причинна връзка с инцидента, но също е взета предвид при определяне размера на наказанието.

Пред апелативния съд беше изяснена причината, поради която полевият наркотест, направен на мястото на инцидента, е дал отрицателен резултат, а при направената кръвна проба е установено наличие на наркотично вещество. Експертиза, извършена от най-изявените специалисти по токсикология във ВМА – София, установи, че поради наличието на ниска концентрация на специфичния метаболит на наркотичното вещество е нямало как то да бъде установено с полевия наркотест.

Това е станало възможно единствено след изследване на кръвната проба. Поради това съдиите категорично отхвърлят версията за допуснати пропуски при извършване на теста от страна на полицейските служители, посетили катастрофата.

Същата експертиза е посочила, че приемът на наркотичното вещество е станал около 24 часа преди извършване на проверката с техническо средство. Поради това апелативният съд преценява като неоснователно твърдението на защитата, че подсъдимият употребил наркотичното вещество след произшествието, а не преди да седне зад волана.

Назначената от апелативния съд автотехническа експертиза опровергава и тезата на подсъдимия, че причина за произшествието е внезапно настъпила техническа неизправност на автомобила. Според заключението на вещото лице, единствената причина за катастрофата е загубата на контрол над автомобила, довела до напускането на платното за движение с последвал удар в крайпътно дърво.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

Още по темата: общо новини по темата: 14
21.07.2023 »
09.02.2023 »
07.01.2022 »
07.01.2022 »
07.01.2022 »
20.12.2021 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: