Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Присъединяването на България към Шенген в предварителния дневен ред на Съвета по ПВР през декември
Автор: Петя Кузева 16:52 / 20.11.2023Коментари (0)644
Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е включено в предварителния дневен ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи от 4-5 декември, видя "Фокус". Той е публикуван в официалния сайт на Съвета и може да го видите ТУК.

Правителствени източници в Румъния твърдят, че решението точката да остане в дневния ред, е свързана с дискусиите за отблокиране на австрийското вето, както и с изборите в Холандия в края на ноември, страна, която е против присъединяването на България, пише Digi24.ro. 

Според предварителния дневен ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи (ПВР) една от точките за гласуване е присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. 

Въпреки това се споменава, че това е "възможна" тема за дискусия. 

Правителствени източници твърдят, че "Румъния ще вземе най-доброто решение" дали да поиска от Испания, която е председател на ЕС, да запази или да премахне точката от дневния ред, ако двете враждуващи страни не бъдат убедени чрез вето Австрия и Холандия. 

Наскоро най-важните европейски политически групи, Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, поискаха чрез резолюции приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. 

В публикация във "Фейсбук" румънският премиер Марсел Чолаку каза преди две седмици, че "ще направи всичко по силите си, за да убеди сегашното правителство в Холандия, но също и дясното в Австрия, което блокира присъединяването на страната ни на зоната за свободно движение, на правото на Румъния да бъде в Шенген. Преди това той критикува остро австрийския канцлер Карл Нехамер и дори, го призова, ако нещо не му харесва Австрия да напусне ЕС. 

На посещение в Кишинев миналата седмица президентът на Австрия Александър Ван дер Белен заяви, че решението на правителството на страната му да блокира присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство е "погрешно".

По отношение на решението на австрийското правителство да се противопостави на влизането на Румъния и България в Шенген Александър Ван дер Белен отбеляза, че "се надява един ден това решение, взето от изпълнителната власт на страната, да бъде преразгледано".

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: