Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Прочетете това, за да не създавате работа на пожарникарите!
Автор: Екип Ruse24.bg 14:51 / 17.05.2023Коментари (0)369
©
С настъпване на пролетно – летния сезон и повишаването на температурите, значително се увеличават предпоставките за възникване на пожари в земеделските обработваеми земи и горските територии.

В тази връзка отново се стартират информационно – разяснителните кампании "Спри горските пожари – научи как“ и "пази реколтата от пожар“. Целта на кампаниите е информацията да достигне до възможно повече хора и това да помогне за намаляване броя на възникналите произшествия вследствие човешка дейност и опазване живота и здравето на населението чрез формиране на безопасно поведение.

През последните години горски и полски пожари нанесоха огромни материални щети и се превърнаха в сериозно бедствие за нашата страна. Те се разпространяват бързо на големи площи и на труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Пожарната статистика показва, че само 3 % от възникналите горски или полски пожари се причиняват от природни явления (мълнии), а в останалите 97 % основна причина за огнените бедствия е човешката небрежност. Всеки пребиваващ в гора или в близост до залесени площи трябва да спазва мерките за пожарна безопасност. Възникнал пожар, можем да установим по наличието на пламъци, дим, падащи сажди, мирис на изгоряло, както и по поведението на животните.

Необходимо е спазването на определени правила през пожароопасния летен сезон:

•        Да не се допуска изхвърляне на неизгасени фасове и клечки кибрит, включително и от автомобилите, с които се преминава покрай или през горски участъци.

•        Да не се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност.

•        Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са съоръжени с искрогасители.

•        Да се пали огън в горските територии или земеделските площи, единствено на специално обозначените и устроени за целта туристически места.

•        Никога да не се пали огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния.

•        Разчистването от сухи клони и др. в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!

При възникване на пожар следвайте препоръките на експертите:

•        При открити признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци) трябва да се извърши оценка на обстановката – да се определи мястото на възникване на пожара, посоката на придвижване на огъня и скоростта на разпространение.

•        Ако имате информация за хора, пребиваващи до огнището на запалване, но няма признаци да са усетили пожара – уведомете ги и заедно се отдалечете от опасното място.

•        Предпазвайте дихателните си пътища чрез поставяне на мокри кърпи или други лични предпазни средства.

•        Ако пожарът е в начална фаза трябва да се предприемат мерки за угасяне чрез: насипване на пръст, пясък, потушаване с тупалки от зелени клони.

•        Съобщете за възникналия пожар на телефон 112. Ако няма покритие на мобилните мрежи съобщете в най – близкото кметство или обект.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: