Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Продават мляко в платформа за употребявани стоки 
Автор: Екип Ruse24.bg 11:58 / 06.03.2023Коментари (0)570
©
Мляко, което се представя за фермерско, залива сивия пазар, установи проверка на "Телеграф“. Такъв продукт масово се предлага в пластмасови бутилки от по 5 и 10 литра в платформа за продажба на нови и употребявани стоки. Цената е от 2 до 2,50 лв. за литър. Освен рекламния текст в обявите не се посочва кой е производителят и дали е регистриран по Наредба 26, която  позволява на фермерите, които добиват  животински продукти, да ги продават от фермата или т.нар. фермерски магазини. Имената на тези стопани могат да се намерят на сайта на БАБХ и те отговорят с името си за безопасността и качеството на продуктите, които продават.

По пазарите вече масово се пробутват и сирена с палма и от сухо краве мляко за фермерски продукт. Такъв "Телеграф“ засече на съботния пазар в Банско, но много често се предлага и в няколко столични квартали в различни дни от седмицата. Така нареченото фермерско краве сирене е снежнобяло, един от знаците, че е с палмова мазнина и сухо мляко, докато истинското краве сирене се разпознава по жълтеникавия отенък.

Една от причините за заливането на сивия пазар с евтини млечни продукти са високите цени в супермаркетите, но най-вече липсата на достатъчен контрол от Агенцията по храните по пазарите. Това коментираха пред "Телеграф“ браншовици от най-голямата асоциацията на млекопреработвателите. Те добавиха, че много от млеката по онлайн платформите не гарантират нито чистота на продукта, нито безопасност. 

Никой не може да гарантира също дали наистина  е прясно издоено,  или е сухо мляко. От млечната асоциация допълниха, че от август досега по фонд "Солидарност“ от Украйна са влезли 10 т сухо мляко, като от 1 кг сухо се получават 10 л мляко, което излиза по 48 ст. л. Сега изкупната цена на суровото краве мляко е 1,07 за л. Наша проверка установи, че в магазин, регистриран по Наредба 26 в кв. "Срелбище“ в София с охладителна вана 1 л краве мляко се продава за 2,90 л. В супермаркет може да се купи от 4,60 до 5,60 л.

Напоследък много мандри, за да избият загубите от пандемията и войната, предлагат кашкавал полуфабрикат, внос от Полша, допълниха браншовици. Той именно се продава по 8 лв. кг, но няма нищо общо с родния кашкавал, който зрее минимум 40 дни.  Други мандри правят и киселото мляко и сиренето в Полша, вместо да внасят само млякото. Наш мониторинг показа, че фермерски продукти и тези от малките мандри в млекарниците са с няколко лева по-евтини от тези на щандовете в големите супермаркети.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: