Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Продават последния имот на замесен в скандалната наркоафера "Лунна светлина"
Автор: Диана Бикова 09:50 / 01.12.2022Коментари (0)379
© Google
Последния имот на замесен в международната наркоафера "Лунна светлина", отнет в полза на държавата, ще бъде предложен за продажба на публичен търг скоро. В момента се извършва последна проверка на състоянието му, след което ще бъде включен в тръжната процедура. Поземленият имот е с площ от 7470 кв.м. застроено и незастроено пространство и е част от бившия стопански двор на село Брестовица. Продажната му цена все още не е обявена, научи ексклузивно Plovdiv24.bg.

В средата на 90-те години на ХХ век животновъд от района купил бившия краварник, заедно с трафопоста и водохранилището в село Брестовица и смятал да разшири бизнеса си с отглеждане на прасета в съседно село. Икономическата конюнктура обаче не позволила развиване на дейността и предприемачът се принудил да разпродава животни и имоти.

Дълго време не могъл да намери купувач за стопанския двор, а трябвало бързо да се раздели с него, защото теренът от около 40 декара се нуждаел от сериозна охрана, което за него били излишни разходи. Животновъдът успял през 2002 г. да продаде имота на цена наполовина по-ниска от тази, на която го купил, на регистрираното две години по-рано дружество "Пълдин къмпани" ЕООД на Петър Марваков. 

В началото на август 2003 година Петър Марваков беше арестуван заедно с македонеца Зоран Бояджийски и  пловдивчаните Боян Тодоров-Охлюва и Георги Петров-Бързия при акция на НСБОП. Задържането бе във връзка с мащабна международна операция в боливийския град Санта Крус, при която са заловени 5 тона кокаин. Три тона от дрогата, смесени с 21 тона картофено пюре на прах, са били предназначени за износ в България, а останалата част от кокаина (разтворени в бидони с лечебна кал) е трябвало да влязат в Западна Европа през Испания.

В Националната следствена служба беше образувано дело и през лятото на 2004 г. български следователи и прокурори посетиха Боливия, но трите тона кокаин за България вече бяха унищожени. Всъщност тогава става ясно, че за Пловдив са били предназначени 282 килограма кокаин на стойност 423 милиона лева.

През декември 2004 г. разследването приключи с обвинителен акт срещу Зоран Бояджийски, Петър Марваков, Боян Тодоров-Охлюва и Георги Петров-Бързия. Обвиненията са за престъпления по два текста от Наказателния кодекс, за които се предвижда затвор до 15 години - чл. 321 (за производство, преработка, разпространение, съхранение и превоз на наркотични вещества), и чл. 354а (за образуване на организирана престъпна група).

През февруари 2005 г. обаче Пловдивският окръжен съд върна  делото на прокуратурата, защото установи, че са били допуснати общо 31 процесуални нарушения. Двайсет и едно от тях са преброени по време на предварителното производство, а останалите десет - в обвинителния акт на пловдивската окръжна прокуратура. Месец по-късно делото отново бе внесено в съда, но на 28 април 2006 г. влезе в сила новият НПК, според който споразумението има стойност на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.

В резултат процесът приключи със споразумение по т. нар. съкратена процедура. Четиримата подсъдими не се възползваха от правото си дават обяснения и признаха, че през лятото на 2003 г. са искали да внесат от Боливия 282 кг кокаин, смесен с картофено пюре. Прокуратурата се съгласи със сделката и съдът наложи на наркотрафикантите наказания, по-леки от предвидените в закона. В крайна сметка Зоран Бояджийски получи 5 години затвор, Боян Тодоров и Георги Петров - по 3 години, а Петър Марваков - година и девет месеца.

След произнасянето на присъдите, през 2008 година, КПКОНПИ заведе дела за отнемане на имуществото на осъдените и ги спечели. Всички активи вече имат нови собственици, сега предстои продажбата на последния имот.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: