Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Продават приказен замък, собственост на българската графиня, за 10 милиона долара
Автор: Екип Ruse24.bg 08:41 / 27.02.2020Коментари (1)649
©
Замък като от приказките, разположен в Лонг Айлънд, собственост на българската графиня Надя де Наваро Фарбър, родена като Надя Ножарова, се продава за колосалната сума от 10 милиона долара. Тя е българска оперетна певица и актриса, американска предприемачка, филантроп и испанска графиня.

Българка, която живее в САЩ, е контеса със забележително състояние от 100 млн. долара, притежава имение в Лонг Айлънд, където се снима филм с Мерийл Стрийп, има апартамент до Сентрал парк в Ню Йорк и всяка нейна стъпка се следи от съседите й в Американските Вирджински острови, където живее в истински замък, пише за графиня де Наваро BG VOICE. 

Освен това тя е собственик на няколко мола и жилищни комплекси, стои зад множество солидни дарения, добре приета е от всички американски президенти и има десетки грамоти от крале и държавни глави по целия свят. Работи активно и с американските имиграционни служби за подпомагане на бежанци, предимно от Венецуела.

Тя се казва Надя де Наваро или Надя Ножарова, както е позната в България. Дори и днес името й да не е известно в Родината и тя да е по-популярна от тази страна на Океана, през 30-те и 40-те години на миналия век Надя Ножарова е истинска звезда по софийските сцени, а красотата й кара хиляди мъже да я пресрещат по столичните улици.

За Надя де Наваро често пишат медиите в Америка, а хората обсъждат освен даренията и имотите й, и неизменния й син грим, и очарователното "май дарлинг“, с което се обръща към събеседниците си. Тези дни в Америка отново се говори за контесата българка, след като стана ясно, че замъкът й на Вирджинските острови е обявен за продан. Той е мястото, където Надя де Наваро живее в част от времето си до смъртта си в Лонг Айлънд през 2014 г. Замъкът носи името "Касъл Аура“ и е построен в мавритански стил изцяло по неин проект.

От замъка се открива неземна гледка към Карибско море, а той години наред е тема на разговор между местните хора, които го обсъждат отдалече, защото е недостъпно разположен върху хълм и там човек може да попадне само ако е поканен. Сега "Касъл Аура“ си търси нов собственик, който може да се потопи в атмосферата на син простор под слънчеви палми на огромни тераси за 10 млн. долара.

Замъкът е с площ 9500 квадратни фута (над 2800 квадратни метра) и е построен през 1989 г. от Надя де Наваро и третия й съпруг, строителният предприемач Сид Фарбър. Имотът е заобиколен от палми, закътан е в лагуна и има собствено пристанище от половин акър (2000 кв. м). В замъка има и 10 дка изоставена лаборатория, принадлежала някога на университета "Феърли Дикинсън“ от Ню Джърси.

"Това е истински замък, не имитация на замък. Много жилища днес са построени, за да изглеждат като замък, но те не са“, казва брокерът на имоти Питър Бригс. Той разказва, че в най-силните години на контесата и съпруга й "Касъл Аура“ е бил място на забележителни партита, в които участвали както политици и общественици, така и филмови звезди, които живеели наблизо.

Замъкът е построен по всички стандарти на този вид сгради. Земята под него е равна, но изкачването към него е по много стръмен наклон, което го прави труднодостъпен като истински дворец. "Имотът е реновиран през 2017 г., но вероятно ще се нуждае от около 1 милион долара или 2 милиона долара за ремонт плюс 9.95  милиона долара, които са цената на замъка“, обяснява Бригс.

В Америка Надя де Наваро буди интерес най-вече с богатството си от 1 милион долара. Няма официално доказателство за това как точно българката е натрупала това състояние и заради това легендите около него са не една и две.

Според една от сплетните Надя и третият й съпруг Сид Фарбър скрояват план как да изкарат пари. Българката артистично се хвърлила под гумите на преминаващ автомобил и след това поискала компенсация за нанесените вреди в размер на невероятните за онова време 1 милион долара, равняващи се приблизително 1 милиард долара днес. Аргументът да иска крупната сума бил, че е известна актриса в Европа и нараняванията ще доведат до много загубени ползи. Надя показала и снимки, афиши и дори прожектирала филма си "Изпитание“ в съдебната зала, за да докаже това.

Според близките на Надя обаче това няма нищо общо с действителността. Племенницата й Росица Ножарова разказва, че леля й не успяла да получи дори едно копие на филма си при единственото си връщане в България през 1964 г.

Коя е Надя Ножарова?

Родена е в Плевен на 21 ноември 1916 г. Нейният баща се занимава с търговия на електроматериали. Тя завършва Американското девическо училище в Ловеч, връща се в Плевен и през 1934 г. постъпва в оперетния театър "Ангел Сладкаров“, който по онова време е на турне из България. След разпадането на трупата на Ангел Сладкаров играе на сцените на театрите "Одеон“, "България“ и "Корпоративен театър“. Заминава за Германия, където следва "Пеене“. След завръщането си в България играе във филма "Изпитание“ от 1942 г.

След като постъпва през 1936 г. в оперетния театър "Ангел Сладкаров“, няколко дни по-късно се венчава в Троянския манастир за Ангел Сладкаров. През 1940 г. се развежда с него и се омъжва за испанския благородник граф Наваро, дипломат във Ватикана, от когото получава титлата "графиня“. Двамата живеят в Монте Карло.

След смъртта на граф Наваро през 1949 г. заминава за САЩ и през 1953 г. се омъжва за Сид Фарбър, който ръководи компания за строителство и недвижими имоти. След неговата смърт през 1985 г. получава голямо наследство и се омъжва за Юри Фарбър (последните съпрузи нямат роднинска връзка въпреки еднаквите си фамилни имена), с когото остава до смъртта си през 2014 г.

В годините, когато управляват компанията за строителство и недвижими имущества, графинята подпомага редица благотворителни и хуманитарни организации по целия свят. Работи активно със Службата за имиграция в САЩ, Дружеството за подпомагане на евреи имигранти и Фондация за подпомагане на имигранти от Венесуела. Подпомага дружеството на Червения кръст в Монако, Американската болница в Париж, болница "Принцеса Грейс“ в Монте Карло, сиропиталище за момчета в Атина и детско сиропиталище във Венеция. За активната си благотворителна дейност получава многобройни отличия и награди.

Умира на 18 април 2014 г. в Лонг Айлънд.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 27.02.2020 г.
+1
 
 
Чудесно място за изгнание на Черепа и бат Цецо
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: