Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Продават забранени лекарства, маскирани като козметика
Автор: Екип Ruse24.bg 11:34 / 20.03.2015Коментари (0)483
© Ruse24.bg
Забранени лекарства, някои от които дори вредни за мозъка, сърцето и психичното равновесие, продават по интернет. Те са предимно за полова мощ, но има и стимулатори за ин витро оплождане, установи репортерска проверка на "Монитор". Вредните хапчета се продават от частни лица в сайтовете за безплатни обяви. Те се доставят от куриерски фирми от врата до врата. На разписката от изпращача обаче стоката е описана като козметичен продукт.

По този начин продавачът не може да бъде санкциониран, тъй като лекарства по рецепта се отпускат само от магистър-фармацевт и не могат да се изпращат по обикновен транспорт чрез лица, които не са специалисти в бранша, поясниха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

От 1000 до 5000 лева е глобата за такова нарушение. По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата обаче все още глобени няма.

Търговците на лекарства дори обещават връщане на стоката в 7-дневен срок, ако се окаже, че купувачът не се нуждае от нея. Между 10 и 12 лева варира цената на транспорт в рамките на София. Ако поръчката е за медикаменти над 35 лева, доставката е безплатна, гласи една от рекламите. За страната безплатната доставка е само ако поръчката е за над 100 лева.

Изпращането на медикаменти по пощата или с куриерска фирма е определено опасно и рисково за пациентите, коментираха експерти от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Например "Редукта" за отслабване, който е с опасното вещество сибутрамин, е едно от най-успешно продаваните в мрежата. Вредната съставка, заради която оригиналният "Редуктил" бе забранен преди 6 години, в новия вариант - внос от Индия, е два пъти повече. Вместо 8 той е 16 мг в капсула.

Срещу 35 лева се търгува и стимулиращият препарат за асистирана репродукция "Гонал Ф". "Томеодал" от 100 мг се продава за 400 лв. Препаратът се препоръчва на пациенти с новодиагностициран мултиформен глиобластом (вид раково заболяване) за приемане по време на лъчетерапия.

"Еглонил форте" пък се предлага за 75 лв. Той се прилага при свръхагресивност, олигофрении и някои шизофренни прояви. Таблетките за вдигане на самолета в мрежата се предлагат за близо 10 лв. по-малко. За 9 броя цената е 54 лв., докато в аптеката цената на 4 хапчета е 58-59 лева. Всички тези медикаменти се отпускат в аптеките само срещу рецепта от лекар.

Независимо дали те се отпускат с рецепта или се продават свободно, да се транспортират от хора, които нямат елементарна представа от фармация, е твърде опасно, обясниха от Браншовата камара на дистрибуторите на лекарства на едро. Някои от тях не бива да се излагат нито на твърде високи, нито на твърде ниски температури. В противен случай е напълно възможно лечебните им свойства да отпаднат, обясниха от там.

От браншовата камара, както и от Асоциацията на собствениците на аптеки, са категорични, че час по-скоро търгуването на лекарства у нас трябва да бъде узаконено, както е във Великобритания, Швейцария, Холандия, САЩ и дори Полша.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: