Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проектът на Харта за устойчив туризъм в България беше обсъден в МОСВ
Автор: Екип Ruse24.bg 19:57 / 14.02.2024Коментари (0)1421
Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов беше домакин на среща за обществено обсъждане на проект за Харта за устойчив туризъм в България, която се проведе днес в МОСВ. Документът, изготвен съвместно с експерти от Министерството на туризма, беше представен за обсъждане сред най-широк кръг участници.

Хартата има характер на етичен кодекс и след като бъде приета, ще е отворена за подкрепа от всички заинтересовани страни – местни власти, институции, представители на бизнеса и гражданското общество. Целта е тя да се превърне в своеобразен зелен етичен код за всички, които работят за развитието на устойчив туризма в България.

"Това е идея, която вече 11 години – от времето, когато бях служебен министър – чака да бъде реализирана“, сподели министър Попов при откриването на срещата. "Смисълът да разработим Харта за устойчив туризъм в България се състои в това, организациите, въвлечени в туризма, да се съгласят около няколко общи принципа на поведение, което би улеснило дебата как общуваме с природата и как да избегнем конфликтите, свързани с инвестиционни намерения сред природата“, обясни той.

"Отсъства диалогът, как да се строи сред природата, как да се опази ландшафтът“ – сподели още министърът и допълни, че необмисленото презастрояване на големите ни курорти се дължи и на факта, че през годините все още не е проведен нормален процес на обществени консултации за устойчив туризъм.

"И с политическо поведение, и с практически действия подкрепяме идеята за приемане на Хартата и ще работим за нейното осъществяване“ – потвърди в отговор заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която даде висока оценка, че на общественото обсъждане присъстват водещите и с най-добра експертиза представители на туристическия бизнес.

В дискусията участваха и заместник-министрите на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и на културата Чавдар Георгиев, ръководители и експерти от Български туристически съюз, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, Национален борд за туризъм, Българска туристическа камара, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, Българска асоциация на експертите в туризма, Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация на парковете в България и мрежата за гражданско действие “БлуЛинк".

Хартата за устойчив туризъм в България предлага цели, принципи и ценности, които да обединят в обща посока усилията на хората от туристическия бранш и подкрепящите ги институции: за утвърждаване на страната като туристическа дестинация с характерна идентичност; за устойчиво развитие на регионите чрез разумно използване на ресурсите и щадяща природата туристическа инфраструктура; чувствителност към опазването на природното и културно-историческото наследство; полза за местните общности; подобряване на достъпността до дестинациите с обществен транспорт.

Дискусията се фокусира върху предизвикателствата, свързани с разработване и предлагане на висококачествен и атрактивен туристически продукт при спазване на принципите за устойчивост. Участниците обсъдиха ролята на Хартата и направиха предложения за подобряването й в подкрепа на конкретни стъпки и действия за устойчив туризъм, съхраняване на природното и културно-историческото ни наследство по отговорен начин, с максимална полза за местните общности.

Предстои в кратък срок становищата, изказани по време на обсъждането, да бъдат отразени в окончателния документ и Хартата за устойчив туризъм в България да бъде предоставена за приемане от всички заинтересовани страни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: