Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Анастас Герджиков: Съвременните млади хора са свикнали с по-аудиовизуалния начин на запознаване с информацията
Автор: Йоланда Пелова 10:55 / 25.11.2022Коментари (0)276
© NOVA
Съвременните млади хора са свикнали с по-аудиовизуалния начин на запознаване с информацията. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ професор Анастас Герджиков - ректор на СУ "Св.Св. Климент Охридски".

"Нивото тук не е по-лошо от това на най-добрите европейски университети. Ако имате предвид това дали се променят младите хора и дали новите поколения са по-различни, да, има разлика, но тя не е в качеството. Тя е в това, че съвременните млади хора са свикнали с по-визуалния или аудио-визуалния начин на запознаване с информацията, отколкото преди 20 или 40 години. Причината да остане в обществото със заблудата, че съвременното поколение не чете или пък по-малко учи, е в масовостта на висшето образование, която е характерна вече за цял свят. Сега приемаме много по-голям процент от завършващите средното образование, да кажем 70% в цял свят, докато преди са били приемани 20% и естествено, тогава тези 20% са били най-добрите", каза професор Герджиков.

Според ректора на Софийския университет реформите, направени през последните години във висшето образование, са довели до повишаване на качеството. В момента разпределението на средствата в университетите се определя от качеството на образованието, а не от броя на студентите. 

"Висшето образование преди около 15-20 години имаше сериозни проблеми. Тези проблеми произтичаха от това, че през 90-те години нещата бяха доста изтървани. Автономията, която заслужено висшите училища получиха в началото на 90-те години, доведе до това, че липсваше всякакъв контрол и отчетност и това постепенно се преодоля. Най-напред с промените през 2004 година, половината закон беше изменен, а сега през последните 5-6 години с усилията на поредица министри бяха проведени реформи, с които направиха така, че висшето образование не се финансира според броя на студентите, а според качеството. Когато се финансираше според броя на студентите, висшите училища имаха стимул единствено да приемат повече студенти. Това вече от няколко години не е така. С по-малко на брой студенти те получават същите средства, поради което качеството е определящото при разпределението на средствата", обясни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: