Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Георги Рачев: Сахарският пясък не е страшен за хората, проблем е само за онези с респираторни заболявания
Автор: Харитина Агопян 10:33 / 02.04.2024Коментари (0)1176
©
Сахарският пясък не е сериозен проблем за здравето ни. Всички с проблеми с белите дробове обаче са в риск - техните респираторни заболявания се обострят от запрашеността. По тези частици полепват други субстанции от нашия мръсен въздух и по този начин те могат да влязат в дробовете и да предизвикат проблеми за рисковите групи. Това каза проф. Георги Рачев в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

С изключение на рисковите групи, няма никакви опасности за другата част от населението. "За хората с астма е добре да сложат маска с голяма плътност, за да се предпазят. За тях обаче по-притеснителен е поленът от цъфтящите дървета. Глухарчетата цъфнаха, тополите очакваме след месец - там е опасността за хората, както и мръсният въздух от човешката дейност", обясни още климатологът.

"Сахарският пясък идва у нас около 20 пъти в годината. Тенденцията ще продължи още хиляди години. Това се проследява много лесно, въпросът е колко е интензивен и колко голям е обхватът му", подчерта проф. Рачев.

Запрашаването идва от Централна Сахара, това е силикатен прах - фино натрошени скали. "Те вече са се превърнали в пясък и чрез въздушните течения - главно при притока на топъл въздух от юг, прахът преодолява разстояние от 4000 км. Стигна чак до Хамбург, в Италианските Алпи оцвети снега в розово-червеникаво. Този прах не е сериозен проблем за човешкото здраве. Това са утаечни скали, образувани преди милиони години. Става дума за няколко милиона тона прах, които не са вредни нито за нас, нито за почвата, ако попаднат в нея - дори я обогатяват", каза още проф. Рачев.

"Отнасям се с много голяма усмивка към прекомерните притеснения относно този прах. До обяд половин Западна България ще бъде изчистена от сахарския пясък, а в източната половина той ще остане до довечера. Късно вечерта ще има западен пренос на свеж въздух и пясъкът ще бъде издухан", увери Рачев.

Егейската територия на Турция ще бъде с особено висока концентрация на сахарски пясък. Не виждам предпоставка този пясък да дойде скоро отново у нас, успокои Рачев.

"Днес има жълт код за 18 области в България - той не застрашава живота ни, просто достигаме високи стойности на вятъра. При вятъра опасността е от летящи предмети като парчета от дърво и ламарини. Времето е топло, над норма - особено за децата трябва да бъдат навън", завърши с усмива проф. Рачев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: