Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Иван Данов: Енергийните изисквания към новите сгради ще повишат стойността им
Автор: Неда Узунколева 14:27 / 23.01.2024Коментари (0)620
©
Спазването на техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради без съмнение ще доведе до повишаване на строителната стойност на новите сгради, особено в по-малките населени места, където няма изградена подходяща инфраструктура - централизирано топло- и газоснабдяване. В Западна Европа, при спазване на заложените в проекта параметри и положителен тест на завършената сграда, инвеститорите получават изключително сериозна финансова компенсация за правилно вложените средства. Този факт направи прилагането на европейските изисквания, приемливи за инвеститорите там. Това каза проф. д-р арх. Иван Данов – бивш министър на инвестиционното проектиране и член на СИНПИ, по повод влязлата в сила от началото на годината Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 г.

"Целта на тази наредба на МРРБ е новопостроените след 1.1.2024 г. сгради да имат близко до нулевото потребление на енергия за отопление и топла вода, охлаждане и осветление, като за това се използва минимум 55% енергия от възобновяеми източници. Тези показатели са близки до т.нар. "пасивна сграда“, обясни проф. Данов и допълни, че като технология и техника на постигането им в повечето страни на ЕС не е нещо ново и непознато. В Европа към възобновяемите източници - електрическа енергия от слънцето, вятър, падаща вода, атомна енергия, пелети, земна топлина и др., се причислява и енергията от топлоцентрали, сертифицирани за съответни качества, тоест централно отопление.

По думите му все още има доста неясноти, свързани с Наредбата, които са създали напрежение сред професиите, свързани с решаване на проектантските задачи и сред инвеститорите, защото изпълнението на изискванията води в повечето случаи до много сериозно повишение на цените в инвестиционния процес.

Иван Данов изтъкна и друг съществен проблем - малкия брой подготвени строителни кадри за изпълнение на подобни сгради, както и липсата на подготвен и лицензиран персонал за реализиране на идеите от тази наредбата, което изисква интердисциплинарен подход.

Също така, поради факта, че изчисленията, които са предвидени в Наредбата са предимно таблични, трябва да се изработи или закупи софтуер, признат на държавно ниво, който да се ползва за решаване на проблема. "Такъв има в Европа, той е достъпен и масово се ползва“, обясни професорът, който е работил в Германия, Великобритания и Франция.

"Новите системи за отопление и за строителство са безспорно много по-добри, но изискват подготвени хора, които да ги проектират, изпълнят, поддържат и контролират. Тези системи са чувствително по-скъпи и се разпростират в много широк ценови диапазон, тъй като обхващат не само отоплителната инсталация, а цялата сграда, от което зависи успеха на концепцията", посочи проф. арх. Данов.

Още по темата: общо новини по темата: 87
11.04.2024 »
04.04.2024 »
28.03.2024 »
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: