Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Кантарджиев: Нека Господ да прости на Стойчо Кацаров
Автор: Екип Ruse24.bg 11:28 / 09.07.2021Коментари (0)1593
© БГНЕС
ившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев, коментира в студиото на "България сутрин" Плана за действие при нова вълна от Ковид-19, който бе представен вчера от здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

"Цялата общественост го чакаше, имаше много нови и хубави неща. Такъв план има още от юни 2020 г., беше внесен в Народното събрание. Това, което сега беше представено като ново, всъщност не е ново. Новите неща са малко спорни. Първото е, че ще има чисти стаи в болниците, където един медицински персонал ще се грижи за ковид болните и за другите болни, което не е обосновано. Не са изяснени някои въпроси с гражданските права и дискриминацията. Теми като затваряне, изискване на сертификати... Именно колективът, който представи този план, беше сред най-върлите критици на затварянето. Много ме притеснява граничният контрол", заяви епидемиологът.  

"Министърът си позволи да каже, че едва ли не благодарение на него се прави секвениране и дори го обърка със секвестиране. Доста е критикувал моята квалификация, аз му прощавам, нека Господ да му прости. Опита се да каже, че НЦЗПБ досега хаотично е секвенирал. НЦЗПБ от 3 години се готви за целогеномно секвениране. Закупили сме най-модерните апарати, подготвили сме хора", каза още проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR

Той изрази надежда да сме като Полша и Франция и да не ни засегне много Делта вариантът. Защото с тези мерки - да се допуска занижен контрол на границата на хората със сертификати, не са хубави тези неща, отбеляза консултантът по ваксинационния процес към Столичната община.

 "Освободен съм от около месец и нямам точни данни за ваксините, но за да дариш на други държави, това е продължителна процедура с някои рискове. Грехота е, когато наши братя искат ваксините, те да не се оползотворят. Досега Щабът по ваксинация работи идеално. Общественият съвет е много хубав, но защо беше забравено да бъде поканена Българската православна църква?! Ние сме единствената държава, която не затвори храмовете заради Ковид-19 и не допусна заразяване в църквите. Учудва ме, че сега Църквата е игнорирана. Може би защото свърши добра работа, това е стилът на Министерството на здравеопазването", каза още гостът в студиото. 

Ако през 2020 г. бяхме допуснали по няколко хиляди болни на ден, щеше да има колапс на здравната система, убеден е проф. Кантарджиев. И изтъкна че навременните мерки дават резултат. Ако напълниш болниците и започнеш мерките, ефектът им идва 2-3 седмици след въвеждането, отбеляза той. 

По думите му народът трябва да си почине от напрежението и да използва топлото време. "Моля ви, ваксинирайте се, това може да ни спаси!", настоя бившият шеф на НЦЗПБ.

"Колкото си по-болен и с хронични заболявания, толкова по-важно е да се ваксинираш. Който иска да си ваксинира децата над 12-годишна възраст, с ваксината на Pfizer може да ги ваксинира. Деца с белодробни заболявания, астма или диабет е много добре да се ваксинират", подчерта проф. Кантарджиев. 

"Ваксинираните с повечето ваксините в нашата страна са защитени от Делта варианта. Излязоха становища за Pfizer и Moderna, че имунитетът е доживотен. Разбра се, че който е карал заболяването, има имунитет дълги години. Pfizer и Moderna защитават от индийския вариант", посочи още епидемиологът.

Проф. Кантарджиев определи като дискриминационна предвидената мярка до детските градини да не се допускат деца на неваксинирани родители.  

"За два месеца представят неща, които не са обмислени. Вместо да надграждат това, което беше направено. Пуснаха се "зелени коридори" хората да се ваксинират. Първата мярка на Кацаров беше да спре коридорите. След един ден ги пусна. След това каза: Пускам ги, но приоритетно в тях ще се ваксинира еди кой си. Противоречиви  мнения, създаващи недоверие в това, което досега се е правило", смята той.

"Ако не бяха ваксинирани първо лекарите и сестрите, при пролетната вълна тази година можеше да останем без доктори и сестри. 1/3 от лекарите са на моите години, а както се разбира от мнението на министъра - не ставаме", обясни проф. Кантарджиев.

Още по темата: общо новини по темата: 11868
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: