Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Кантарджиев: Нощните заведения ще трябва да почакат
Автор: Екип Ruse24.bg 13:26 / 24.01.2021Коментари (0)842
©
Tова не е отказ, а забавяне. Четохме за пожара, станал в цех на Астразенека в Индия. Това ще забави нещата. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНР по повод забавянето с доставките на ваксини.

"Имахме желания до май месец да имаме всички ваксини. Засега това може би няма да може да стане, но се надявам да бъде компенсирано през лятото“, обясни той. "Оптимистичното е 1,5-2 милиона души да имаме ваксинирани до края на лятото. Нашата държава ще търси и други варианти. Няма да се поколебаем да купим ваксина, която е безопасна и е приета от ЕС комисия. Възможността е и руска и китайска ваксина“, заяви той.

По повод евентуално разхлабване на мерките, той посочи, че те зависят от голяма степен от заплахата за натоварване на здравната система. "Тази седмица имаме за 1 път под 100 на 10 000 болни за 14 дни. Това е много добре и дано се задържи, но това зависи и от дисциплината и самодисциплината на хората“, съобщи той. Според него ваксинационният план, който имаме, е много добър и тези групи са много добре дефинирани. "Не мога да кажа дали ще бъде променян планът, но виждате, че тези работници на първа линия се ваксинират. Тази седмица ще бъдат ваксинирани, хората които работят в националния център“, коментира той.

"Слава Богу увеличава се броят на лекарите, които са заявили желание да се ваксинират. Голяма част от тях вече са боледували, а ние като лекари знаем, че най-добрият имунитет е след боледуване“, обясни той желанието на лекарите да се ваксинират. "Много странни неща се говорят в пространството – всеки иска да си изследва своя клетъчен имунитет. Спомнете си преди 1 г. дали всеки ходеше да се изследва преди да си сложи ваксина за грип, а дали изследваме бебенцата преди да им сложим ваксината. Не е нужно всеки, който се ваксинира, да си проверява имунитета“, заяви той.

"Имунитет при ваксинация се изследва само с научна цел, или с цел държавата да разбере дали ваксината, която сме поръчали действа достатъчно добре. Първият ваксиниран с новите ваксини е ваксиниран преди 10 месеца, надяваме се ваксините да са ефективни с години. Преди време се доказа, че ние възрастните, които сме се срещали с грипните вируси като млади имаме клетъчна памет и нашата имунна система ги помни с години“, обясни той. Проф. Кантарджиев заговори и за облекчаването на мерките.

"Фитнесите отварят при спазване на условия - да няма много хора вътре и да проветряват. Всеки 20 минути трябва да се осигурява 1 минута проветрение. На всички нормални хора ни липсват ресторантите, липсва ни да виждаме по съседните маси щастливи и спокойни хора. Някаква форма може би ще се намери за разхлабване на мерките, специално за ресторантите. Нощните заведения ще трябва да почакат. Най-важното в ресторанта е подготвящите хваната и разнасящите храната да бъдат с предпазни средства, разстоянието и хората да говорят разпалено и високо, което консумацията предполага“, заяви проф. Кантарджиев.

"Тези неща се обсъждат и предприемат към началото на април, но с новия щам не се знае как ще се развие ситуацията“, допълни той. "Завъртете 1 телефон на най-луксозния хотел на Боровец и най-луксозните хижи и вижте дали ще успеете да направите резервация. Пълно е всичко. Пари имащите не са на глетчерите и скъпите курорти, а са на нашите курорти“, даде за пример той ситуацията в туризма. "Това, за което най-много настоявах и се опитахме да направим - идващите от Великобритания да са не само с тестове, но и изследване генетично, за да може да забавим новите щамове. Както някои авиокомпании искат легитимен PCR тест – отрицателен.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: