Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Кантарджиев: С четири и половина пъти повече са се увеличили случаите на варицела за изминалите 7 месеца
Автор: Габриела Ганев 10:36 / 18.01.2023Коментари (0)459
©
Случаите на варицела за изминалите 7 месеца са около четири и половина пъти повече от случаите миналата година по това време. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси в Столичната община, в интервю за "Добро утро, България" по Радио "Фокус".

"Заболяването варицела е вирусна инфекция, от която боледуват предимно деца, които не са ваксинирани. Тъй като мерките, които се взимаха заради коронавирусната пандемия, рязко намалиха броя на случаите на варицела и с това се увеличи броя на децата и възрастните, които не са прекарали варицела. Именно за това от пролетта наблюдаваме силно увеличаване на случаите на варицела. Случаите за изминалите 7 месеца са около четири и половина пъти повече от случаите миналата година по това време. Тези неща се очакваха да станат. Затова още от 3 години постоянно повтарям, че трябва да се направи една програма на Министерството на здравеопазването родителите и майките на децата, които имат желание да се ваксинират за варицела, трябва да им се осигури и заплати от фондовете в нашата страна ваксината. За съжаление, това не стана и сега варицелата и ваксинацията са в списъка на препоръчителните ваксинации", обясни той.

По думите му варицелата е заболяване, което сравнително леко минава при малките деца, но при по-големите деца и особено възрастните, които не са карали варицела, минава доста тежко. Проф. Тодор Кантарджиев посъветва всички родители, чиито деца са се върнали от училище или от детско заведение с варицела, а не са карали заболяването, да се свържат с лекаря, за да вземат превантивни мерки.

"Заболяването преминава на няколко прилива на обриви по кожата и лигавиците. Също така вероятността да се развие вирусна варицелна пневмония или някакво друго засягане на вътрешните органи е доста по-голямо. Именно затова при възрастните се предприема възможната антивирусна терапия", поясни той.

Проф. Кантарджиев отново подчерта, че е важно често да се проветрява, да не се контактува с болни, да се ползват маски и да се дезинфекцират повърхностите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: