Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Кочева: РСМ продължава да облъчва с недостоверни тези бъдещите си европейски партньори
Автор: Екип Ruse24.bg 08:23 / 04.02.2023Коментари (0)833
©
РСМ продължава да облъчва с недостоверни тези бъдещите си европейски партньори. Това каза в обзора на деня "Това е България“ проф. Ана Кочева от Института за български език към БАН, относно предложението на националния кръг "Македония" към президента Румен Радев и служебния кабинет през следващите месеци спешно да се проведе "Мисия Македония“.

"Ние сме в поредната предизборна ситуация, така че очевидно президентът и службеният кабинет са хората, които биха могли са ни подпомогнат в логистиката на едно такова начинание, защото това никак не е лесно. В това отношение ние ще разчитаме и на нашите дипломатически представители в съответните страни, за да могат те да осъществят подобни срещи, не толкова с представители на българската диаспора, но повече с представители с медиите, за да може да се чуе българската позиция в тези общества. По начина, по който се чува северномакедонската, каквато и да е тя, тъй като очевидно в това отношение много систематично и структурирано Северна Македония продължава да облъчва, макар и с недотам достоверни тези, своите бъдещи европейски партньори", изтъкна тя.

По думите й очевидно в Скопие вече са наясно, че провокативни прояви действително влошават имиджа на РСМ. Проф. Кочева призова достойно и мирно да почетем годишнината от рождението на Гоце Делчев. Тя добави, че той не трябва да е разделителна линия, а фигура, която да ни обединява. Гостът обърна внимание, че общите чествания на колосални исторически фигури са залегнали в Договора за приятелство и добросъседство, така че ако не се осъществяват подобни чествания РСМ абдикира от клаузите на договора.

"Формулата за диалог със Северна Македония е заложено и във въпросния договор от 2017 г. Също така и в предприсъединителната рамка, така нареченото "Френско предложение". Всичко онова, което трябва да се изпълни, е вече предписано. Всички наши двустранни спорове са на масата на ЕС. Това е най-добрият ефект от "Френското предложение", защото Европа ще бъде тази, която с механизмите трябва да оказва своето влияние върху неотстъпчивостта по една или друга тема на нашите съседи", коментира проф. Кочева.

"България в този момент по никакъв начин не може да наложи никакво вето. То и не бива да го прави. Но чисто технически това не е възможно, защото РСМ не е започнала действителните преговори и второ, защото в момента няма спорна тема, по която България по някакъв начин би могла да забави преговорния процес, налагайки вето", обясни тя.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: