Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Коларова: Радев се страхува от провеждането на избори две в едно
Автор: Екип Ruse24.bg 08:53 / 18.08.2021Коментари (2)587
©
"Президентът Румен Радев си е внушил, че актуализацията на бюджета е магическата пръчка, която ще гарантира ефективността на служебното правителство“, заяви пред БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

"На консултациите при държавния глава едва ли се говори само за връчването на мандата. Първият и основен приоритет на Радев е актуализацията на бюджета. Правителството разполага с пари и може да се справи с финансите и без актуализация, но тя вече е заложена. На нея се гледа като на магическа пръчка, която ще гарантира ефективността на правителството“, каза политологът.

Според нея това означава, че от тук нататък всеки гаф на правителството на Румен Радев ще се обяснява с това, че бюджетът не е актуализиран. "Това е спекулация. Пари има и има механизми, чрез които те могат да бъдат използвани“, заяви проф. Коларова.

Тя посочи, че най-големият ресурс, с който може да разполага служебният кабинет, са европейските фондове.

"Както виждате те са блокирали внасянето на Плана за възстановяване и устойчиво развитие в Европейската комисия. Блокирали са го, защото след корекцията, която направиха, има много социални партньори, които не са доволни. Това означава, че правителството на Радев ще понесе отговорността за недоволството на определени заинтересовани групи. Ако парламентът не одобри актуализацията на бюджета, което е твърде вероятно да стане, служебното правителство ще го използва като една голяма индулгенция“, подчерта проф. Коларова.

Другия въпрос, който също е много важно да бъде обсъден, е за изборите.

"Тук президентът Радев не трябва да има думата, защото парламентът има суверенното право да определи датата за изборите за държавен глава. От тази гледна точка президентът по всякакъв начин се опитва да избегне избори две в едно. Това ерозира неговата репутация. Виждам логиката той да се страхува от провеждането на избори две в едно, но не виждам, защо интересите на Радев за преизбирането му за втори мандат трябва да определят датата на изборите. Това е доста недалновидна позиция, която ще се обърне като бумеранг срещу него, ако той продължи да я отстоява“, посочи политологът.

Ако бъде съставено правителство с времеви хоризонт от 6-8 месеца управление, за което се заговори от Мая Манолова и други представители на партиите на протеста, то ще има няколко приоритета.

"На първо място такова правителство ще продължи с изчегъртването на ГЕРБ. Вторият деклариран приоритет са дълбоките реформите, които партиите на протеста обещаха на своите избиратели. Едно е да гласуваш някакъв списък от министри, а съвсем друго да изработиш юридическата рамка на реформата и да я приемеш. В този парламент не сме видели формирането на мнозинство дори и за съставянето на комисиите“, каза проф. Коларова.

Ако на 18 август 46 Народно събрание успее да формира постоянните си комисии, много е важно как парламентарните групи ще си поделят тяхното ръководство.

"Първият и основен въпрос за всеки един парламент е каква е ролята на опозицията. В последните парламенти опозицията ръководеше много ключови комисии. Въпросът е дали в 46 НС на опозицията, която в случая са ГЕРБ и ДПС, ще бъдат дадени председателски места на важни комисии. В противен случай ще се върнем 20 години назад към нездравата конфронтация, след която преживяхме политически катаклизми“, категорична е проф. Коларова.

Тя подчерта, че острото противопоставяне, което блокира възможността на парламента да взима неотложни управленски решения, ще ни вкара в криза.

"В момента няма икономическа криза. Няма икономист, който да се наеме да твърди подобно нещо, освен министрите. Повечето здравни експерти заявяват, че разполагаме с достатъчно ресурси, за да избегнем и здравна криза. Ако се стигне до криза с COVID-19, тя ще е предизвикана от управленска немощ, а не от липсата на ресурси. Няма и социална криза. Безработицата е ниска, средната работна заплата расте, през последната година пенсиите също се увеличиха. За второто тримесечие беше отбелязан и рекорден икономически ръст“, обобщи проф. Коларова.

Тя предупреди, че политическата конфронтация може да има катастрофални последици във всяко едно от тези направления. "Може да загубим това предимство, което сме получили. Трябва да се търси конструктивен формат на изборите и той е две в едно“, смята проф. Коларовa.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
От къде толкова злоба и наглост е събрала в себе си политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.Убеден съм, че е зачената от хора, който много се мразят, отгледана е в обстановка изпълнена със злоба и накрая ще умре безславно удавена в злоба.
0
 
 
Радев пак ще е президент лельо ако не ти е ясно само ти се страхуваш да не се опикаеш в гащата от бързане
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: