Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Минчев: Радев иска да раздели отговорността за вота с медиците
Автор: Екип Ruse24.bg 10:48 / 06.01.2021Коментари (3)781
© БГНЕС
Президентът Румен Радев подкрепи политическата поляризация в страната, дори се опита да оглави антиправителствените протести, което на практика го лиши от ролята на посредник между партиите. Това е една от причините, заради която той не проведе консултации с тях относно бъдещите парламентарни избори.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. Огнян Минчев, който коментира резултатите и реакциите от състоялата се вчера среща при държавния глава с участие на медици, сред които здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Проф. Минчев посочи, че през последната година много от нещата, които сме приемали за нормални, са се променили заради пандемията. Едно от тях е и, че политиците все по-често си говорят през медиите, а не помежду си.

"Нормалната ситуация би изисквала президентът да проведе консултации за предстоящите избори с политическите партии и взимането на балансирано решение, което да бъде в полза на максимално непротиворечиви, честни и спокойни избори. В настоящата ситуация е очевидно, че президентът Радев следва една логика на поведение, която е различна от току-що описаната от мен“, заяви проф. Минчев.

"Първо, той подкрепи едната страна в политическата поляризация, която се разви в България през последните 6-8 месеца. Държавният глава подкрепи протеста, дори се опита да го оглави. Това направи невъзможно неговата роля като посредник в отношенията между партиите. Именно поради това не видяхме подобни консултации каквито всички ние предполагаме, че трябва да има. На второ място, президентът в желанието си максимално бързо да организира политическата промяна и отстраняването на настоящото управление, публично селектира датата 28 март като първа възможна след края на редовния мандат за провеждане на вота. След което разбра, че тази дата поражда и потенциални затруднения свързани с епидемиологичната обстановка“, отбеляза политологът.

Затова Радев е решил да включи в процеса на селектиране на дата за изборите медицинските лица, които го посетиха вчера.

"Президентът разбра, че всички възможни усложнения на изборите, които ще възникнат въз основа на епидемиологичната обстановка, ще бъдат възприети като усложнения от неговото решение, за което той ще носи отговорност. Румен Радев се опита да обвърже своето решение с отговорност, която някой друг да поеме“, подчерта проф. Минчев.

В следващия парламент политологът очаква да има засилено присъствие на популизма. "Начинът, по който ще бъдат проведени тези избори и възможното оспорване частично или изцяло на резултатите ще бъдат инструмент в ръцете на този популизъм“, коментира той.

По отношение на самата предизборна кампания най-големите предизвикателства ще бъдат свързани с контакта между партиите и гражданите, а също така самата организация на изборите.

"Контактът ще бъде само по медиите или онлайн. Няма да бъде възможно кампанийното убеждаване на хората или то ще бъде много рязко ограничено. Това ще е най-видимата последица от пандемията. Предизвикателства ще има и във връзка със самия механизъм на организирането на изборите и начинът, по който да бъдат проведени, за да бъде съхранена в максимална степен сигурността на гражданите срещу евентуална зараза“, заяви проф. Минчев.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много е изпростял Минчев.Прекалено много.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: