Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Нейков: Пенсионната система е обект на цинизъм и лъжи
Автор: Екип Ruse24.bg 11:21 / 07.10.2020Коментари (0)503
©
Пенсионният модел в България продължава да бъде обект на натрупващи се деформации, въпреки призивът на експертите против административното увеличение на пенсиите. Поради тази причина дефицитът в НОИ възлиза 4,5 млрд лева годишно. Най-лошото обаче е, че логиката, която трябва да преследва пенсионната система, отново става изкупителна жертва на предизборния маратон. Прехвърлянето на вноските от Втория в Първия стълб е кражба на личните пари на хората. Това заяви пред Bloomberg tv Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика и бивш социален министър.

"Социалното подпомагане на нуждаещите се с 50 лв. от правителството е просто социално, няма нищо общо с пенсията. Чрез административното увеличение на пенсии не се зачитат усилията на хората, разликите в размера на заплатите и осигурителния стаж. По този начин се създава деформация в системата, която разрушава осигурителния модел и се демотивират младите да си плащат осигуровките, разчитайки, че един ден ще им бъдат увеличени току-така пенсиите."

Според Иван Нейков първата лъжа в системата се изразява в "тезата, която  се лансира в момента, за отказ от Втория стълб и прехвърляне на вноските в НОИ, като по този начин осигуряващите се уж ще получат повече пари само от НОИ"

"Корекцията, която искат да направят в Първия стълб, затова, че дадено лице се осигурявало във Втория, се прави по следния начин: осигуряващото се лице е плащало например 5% във Втория и затова с 20% ще му бъде коригирана пенсията в Първия стълб, за да може  то да бъде мотивирано да се върне Първия стълб. Но това лице например се е осигурявало 40 години в Първия стълб, а във Втория само 20, като никой не обявява процента на спестяванията за тези 40 години. В момента се сравняват круши с дини - две несъпоставими неща.

Това е кражба на личните пари на хората, тъй като Вторият стълб се наследява, и наследниците са тези, които решават как да ползват тези пари, а не държавата"

По думите на Иван Нейков "най-циничното е, че повече от година има разработен изцяло проект от Министерството на туда по отношение на модела на плащанията от Втория стълб - има уредба, има нови разчети и те показват, че максималната редукция на пенсията в Първия стълб, заради участието във Втория стълб, не трябва да е повече от 6-7%, а не 20%."

"Ако по този начин бъдат изчислени вторите пенсии, изведнъж двете пенсии стават много повече от  тази само в НОИ. Час по-скоро този проект трябва да влезе в парламента, да бъде взето решение, за да може хората да си получат коректно парите за 2021 г. "

Втората лъжа, която е налице за Иван Нейков, е, че "парите от Втория стълб са тотално изядени - последните отчети на Комисията за финансов надзор сочат, че 100 лв, който са били внесени през 2000 г., сега са станали 205-206 лв. С други думи реалната доходност на вторите пенсии е над 100%"

"Разчетите показват следното: при хората с минимални вноски или продължителна безработица натрупванията са около 3 000 лв под формата на вноски. Сега тази сума възлиза на 5 000 лв. чрез управлението им във Втория стълб. А хората с редовни осигуровки и със заплати над средните, вече имат натрупани над 20 000 лв от осигуровки и от самото управление цифрата възлиза на 30 000 лв дори 40 000 лв в някои случаи. От тази гледна точка много хора, не единици, ще получават наистина една добра втора пенсия, която ще им позволи да живеят много по-добре отколкото с единичната пенсия от НОИ"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: