Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Никола Владов бе избран за председател на Българското хирургическо дружество
Автор: ИА Фокус 10:07 / 08.10.2022Коментари (0)400
© ВМА
Проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия (ВМА), бе избран за председател на Българско хирургическо дружество (БХД). Това съобщиха от пресцентъра на Военномедицинска академия. Изборът за ново ръководство се проведе на националния конгрес на българската хирургическа общност, като мандатът му е за периода 2024-2026 г.

Проф. Владов получи две номинации за поста – едната от Академичния съвет на ВМА, а другата – от проф. Красимир Иванов, главен координатор на експертния съвет по хирургия към министъра на здравеопазването.

Проф. д-р Никола Владов, д.м.н. е роден през 1960 г. През 1987 г. завършва медицина в Медицински университет – София. През 1993 г. придобива специалност хирургия, като по същото време работи в І-ва хирургична клиника на УМБАЛСМ "Пирогов" и специализира при професор Y. Chapuis в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж.

Постепенно хирургията, която е една от най-дръзките области в медицината, става негова съдба. След изключително полезна специализация в Париж по жлъчно-чернодробна, панкреатична, лапароскопска и колоректална хирургия, проф. Никола Владов набира огромен опит в хирургичната клиника на Районната болница в град Бежа, Тунис.

Завръщайки се в България, оглавява Хирургично отделение в Районна болница гр. Панагюрище и началник на І-ва хирургична клиника на МБАЛ – Пазарджик, като специализира в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж при професор D. Houssin и в хирургичната клиника на Saint Antoine Hospital, Париж при професор R. Parks.

През 2002 г. защитава дисертация на тема "Хирургично лечение на ехинококови кисти отворени в жлъчните пътища" за придобиване на научна и образователна степен "Доктор по медицина".

В периода 2003-2009 г. е началник на Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА – София, като през 2005 г. е избран за доцент към клиниката. През 2006 г. специализира "Чернодробна трансплантация" в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж при професор О. Soubrane и "Лапароскопска колопроктология" в Hospital of Monfalcone, Италия при професор J. Pinjata.

От 2007 г. е ръководител на Програмата за чернодробни трансплантации на ВМА, а от 2009 г. е ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

През 2009 г. защитава дисертация на тема "Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход и възможности за хирургично лечение" за придобиване на научната степен "Доктор на медицинските науки".

През 2010 г. специализира лапароскопска чернодробна хирургия в Elan Court Training Centre в Париж, а през 2011 г. е избран за национален консултант по трансплантология. От април 2019 г. е главен координатор към експертния съвет по медицинската дейност "Трансплантология" към Министерство на здравеопазването.

През месец януари 2013 г. е избран за почетен член на Френската академия по хирургия. Притежава сертификат за почетно членство от румънската Асоциация по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Член е на редица научни дружества и издателски бордове в България и чужбина.

Проф. Никола Владов е припознат от своите колеги като един от доайените в българската хирургия. Безспорен е неговият принос в развитие на Трансплантационната програма в Република България и в частност във ВМА. Той извършва първата лапароскопска резекция на черен дроб и първата лапароскопска резекция на панкреас в България (2006 г.), през 2009 г. – първата трансплантация на черен дроб от жив донор от възрастен на възрастен, а през 2013 г. и първата ретрансплантация.

Благодарение на въведените от него иновации екипите на ВМА затвърждават международния си престиж и заемат водещо място в Източна Европа по лапароскопска чернодробна хирургия. Ръководената от проф. Владов Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия е част от единствения по рода си в региона и базиран във ВМА Международен референтен център, в рамките на който се провеждат обучения не само на български, но и на чуждестранни хирурзи.

Проф. Никола Владов е носител на множество отличия, свързани с високите му професионални достижения като част от екипа на ВМА.

За значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса, през 2012 г. печели наградата "Медик на годината 2012". През 2016 г. е обявен от Български лекарски съюз за "ЛЕКАР НА ГОДИНАТА – 2016" – най-престижната награда сред медицинската общност в България.

През 2017 г. става почетен гражданин на Ловеч за огромния му принос в постигнатите съпоставими с европейско ниво постижения в чернодробните трансплантации, за високикия му човешки и професионален морал в дейността на българското здравеопазване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: