Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Павлов за Паметника на Съветската армия: И днес се събират едни зомбирани хора, за да пазят този грозен символ на отказа ни от независимост
Автор: Екип Ruse24.bg 17:29 / 21.09.2023Коментари (0)311
© Уикипедия
Днес независимостта и националното обединение са жалони, които опират в някои абсурдни твърдения. Като, например, как помощта за Украйна ще наруши нашите национални интереси при положение, че ние сме следващите, ако руската агресия продължи, и това би трябвало и най-големите и най-заслепените русофили да го разбират. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" историкът проф. Пламен Павлов. "В онази ситуация през 1908 година задача № 1 на поколения българи, като се започна от политиците, включително княза, независимо, че не е българин по произход, и се стигне до последното овчарче, е било, че трябва да бъдат освободени страдащите ни сънародници в Македония и Одринска Тракия. И това е приоритет, който никой не отрича. Затова и формулата е "цар на българите“. Разбира се, не  използваме всички варианти, за да искаме реформи за тези български области под чужда власт, подкрепяме Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), да не говорим за ролята на екзархията в училищното дело, и в културата, но това е приоритет, който ние днес сме забравили. Аз съм сигурен, че утре в гръмките речи много рядко ще се промъкне, дай Боже, все пак да се промъкне нещо, че всъщност това е ден, който показва и солидарността, и грижата на България към нейните сънародници, които нямат шанса да живеят в нейната свободна територия. Така че на практика това е заявка, че ние ще си решим Българския въпрос самостоятелно, без да се молим на някого, и без да правим безпринципни сделки с когото и да било", посочи историкът Пламен Павлов.

Според Павлов, ние трябва да пазим духа на независимостта така, както са го пазили политиците от началото на ХХ век и както е пазен този дух до грозната дата 9 септември 1944 година.

"Защото днес, както казах, е особено грозно, че хора мечтаят, или си правят някакви тънки сметки, може би, да се видят в ролята на Рамзан Кадиров или на Лукашенко. Не искам да казвам имена, защото не са един и двама. До 1944 година ние сме независима държава, независимо от това, че сме притиснати в ъгъла между двете Световни войни, че нямаме съюзници, че нямаме покровители, но на 9 септември със съветската окупация на практика ние губим всякакъв суверенитет. На практика това е осъдено и в Димитровската конституция, после Живковската конституция, че най-важни са интересите на Съветския съюз, казано в една или друга форма. Да не стигаме до грозната идея да бъдем 16-та република на Съветския съюз, тя не се е случила, слава Богу, но я да си представим колкото и да контрафактуално, че това бе станало – и виждаме какво се случва на бившите република на Съветския съюз, една от които е приятелска Украйна. Така че, когато се казва колко добре било при режима на Живков и колко добре било преди 10 ноември, когато не сме били членове на Европейския съюз и на НАТО, нека да си спомням всъщност, че става дума за отказ от суверенитет и за сляпо следване на волята на Съветския съюз, която особено по времето на Сталин, пък и по-късно, е налагана абсолютно безпардонно и без изобщо да се съобразява със собствените ни интереси. Достатъчно е да проследим и политиката към Македония – до каква степен БКП беше подчинена на съветската воля, до там да обяви българите дори в Пиринска Македония за македонци", припомни проф. Павлов.

По думите му темата "Независимост“ може да бъде развивана, да бъде доизграждана днес. Това, че ние сме членове на Европейския съюз и на НАТО, не ни прави зависими, напротив, прави ни още по-независими.

"Системата на международните договори, в които ние участваме, ни прави част от най-модерния и цивилизационен свят. Сега, разбира се, много често се пита има ли въобще пълна независимост –  няма такава. Светът е взаимно свързан, особено с днешния етап на глобализация, на интернет, на световни комуникации, на мълниеносни връзки, но това не означава, че няма възможност човек и една държава да следва своите приоритети. И това трябва да прави днешният български политически елит. И аз се надявам, че в крайна сметка той ще намери воля да го прави и най-вече да отблъсква агресивни сили, които се опитват да ни играят театър за освободители. Паметникът на Съветската армия не е ли достатъчно грозна илюстрация за зависимост. Самият факт, че един окупатор поръчва да му издигнат такъв паметник е достатъчна илюстрация на това, че след 9 септември на практика ние не сме независими. А днес виждаме, че се събират някакви зомбирани хора, за да пазят този грозен символ на отказа от независимост, и самите те да говорят за независимост и за национални интереси", добави поф. Пламен Павлов.

Още по темата: общо новини по темата: 28
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: