Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Пламен Павлов: Нямаме ясна стратегия за отстояване на българската азбука
Автор: Екип Ruse24.bg 11:00 / 29.05.2023Коментари (0)432
©
Спекулациите на тема "Славянска азбука“ не са от вчера. Те са част от една пропагандна война, която е  както за вътрешна употреба в страни като Русия, Република Северна Македония, донякъде Сърбия и Гърция, така и за атаки срещу България. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Науката е категорична: и глаголицата, и кирилицата са азбуки, създадени за българите и българските славяни във Византия. "Това ясно личи от всички съвременни житийни извори, посветени на Светите братя и на техните ученици“, посочи той.  

Кирил и Методий са създатели на българския литературен и богослужебен език. Свети Константин Кирил Философ с помощта на брат си създава т.нар. глаголица – оригинална писменост, използвана в България, а и в други страни, повече от два века, обясни историкът. "Налага се обаче кирилицата, която е създадена от техните ученици и българските интелектуалци в столицата Плиска и Велики Преслав. На практика източникът на кирилската азбука, която категорично трябва да бъде наречена "българска“ азбука, а не с абстрактното определение "славянска“, е интелектуалният кръг около княз Борис-Михаил, около цар Симеон Велики. Това ясно личи от надписа от скалния манастир при село Крепча близо до Опака, Поповско, откъдето има десетина кирилски надписа. Между тях е най-ранният датиран кирилски надпис от октомври 921 г.“, обясни проф. Павлов. 

Още през ХІХ славистиката нарича езика, кодифициран от братя Кирил и Методий, старобългарски език, посочи той. "Спорове няма, има спекулации“, допълни историкът.  

Нямаме ясна стратегия за отстояване на българската азбука, заяви Пламен Павлов. "Всичко е оставено като отговорност на българските учени, особено езиковедите. Трябва хората, които заемат високи политици в Министерство на културата, в образованието, да имат визионерски поглед за бъдещето. Ние я докарахме до там да вършим нещата ден за ден, което е в тотално противоречие с онова, което са мислели Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, княз Борис-Михаил, Симеон Велики, цар Петър, цар Самуил, които са били визионери и са виждали нещата в далечна перспектива“, подчерта проф. Павлов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: