Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Румен Ценов: Най-новите ни опити са насочени към създаването на малко Слънце
Автор: Харитина Агопян 14:14 / 15.03.2024Коментари (0)982
©
Световната интернет мрежа и технологичното развитие са до голяма степен продукти на работата на ЦЕРН - Европейският комитет за ядрени изследвания. Това каза проф. Румен Ценов в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Повод за гостуването му е 25-годишното членство на България в ЦЕРН, както и 70-годишнината от създаването на ЦЕРН, които съвпадат тази година. Той е от катедра “Атомна физика" в Софийски университет.

“WWW - световната паяжина от компютри е създадена от ЦЕРН през 80-те години. Сега не можем да си представим света без това нововъведение. В телефона ми има компютърна мощност, колкото компютрите, заемали едно време няколко стаи. На такив компютри правих дипломната си работа. Развитието на технологиите е мотивирано и от ЦЕРН". Нямаше да имаме телефони, ако науката не бе подпомогнала процеса по изобретяването им, смята проф. Ценов.

“ЦЕРН е част от българската научна инфраструктура. Това, че участваме там, дава възможност на голяма група български учени да провеждат експерименти в изследването на материята - най-предният фронт на науката.

Кварки, неутрина, електрони - изследваме света на елементарните частици. Цел на ЦЕРН е да се обединят европейските държави в научната сфера на физиката. Защо “ровим" в божественото - донесъл съм цитат от книгата “Първите 3 минути от Сътворението" на Нобеловия лауреат по физика Стивън Уайнбърг: “Усилието да разберем мирозданието е едно от малкото неща, което издига човешкия живот малко над фарса". Целта е да опознаем света около себе си. Развитието на този инструментариум намира страхотни приложения в ежедневието ни", подчерта професорът.

Българският принос в ЦЕРН е съществен и е по-голям от финансовата тежест на участието ни в организацията, каза още той. “Един от експериментите - контактен мионен соленоид, свързан с Големия адронен колайдер, е експериментално съоръжение, с размерите на 8-етажна сграда с дължина около 60 м. То се използва за детектиране на взаимодействието на високоенергийни протони в неговия център. Част от този детектор е създадена в България, част от материалите също са произведени у нас -

много чист меден електролит от Комбината за цветни метали, например", разказа проф. Ценов.

Имаме участие в други големи експерименти на колайдера, като изследване взаимодействието на тежки йони с веществото. Група от СУ е част от този експеримент с труд на място - при набирането и анализа на данни, поясни проф.Румен Ценов. По думите му, държавата ни подкрепя участието на България в ЦЕРН стабилно още от самото начало. Членският ни внос винаги се плаща регулярно.

“Термоядреният синтез в генерирането на електроенергия е бъдещето на ядрените технологии. Нашето Слънце е огромен термоядрен реактор и съществуването ни се базира на неговия термоядрен синтез. Ще успеем. Недостатъчно усилия влагаме в тази посока обаче. Опитите да се създаде малко Слънце, което да генерира енергия по безопасен начин. Водата е неизчерпаема и е нужна за този проект, но трябва да успеем да нагреем работното вещество до 10-15 млн градуса. В тази посока са усилията на учените - има Международен термоядрен реактор, който се изследва във Франция и България също участва с представители на БАН и СУ", поясни ученият физик.

“За съжаление, не успяваме да използваме талантите на младежите ни в достатъчна степен. Проблемът е в средното образование. Физиката е изтикана на заден план . Учи се 8, 9 и 10 клас. Матури по физика почти никой не иска да вземе. Университетите, в които се изучава науката, са само два-три, трудно намираме качествени хора, но нашите кадри стават много добри в своята област. Трябва да имаш пламъче в сърцето, за да се посветиш на физиката. Въпреки че равнището в обществото относно заплащане е в долната граница, те с ентусиазъм се занимават с тази наука, защото им доставя интелектуално удоволствие", разказа още проф. Ценов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: