Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Румен Христов: Търсим конституционно мнозинство, за да развържем Гордиевия възел
Автор: Йоланда Пелова 12:45 / 12.06.2023Коментари (0)323
© БГНЕС
Проф. Румен Христов, председател на СДС, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел.ред. интервюто е от 05.06.2023 г.)

Проф. Христов, ще успее ли според вас правителството на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ със своята широка основа, която имат и двете формации, да изведе България през кризите? 

Много се надяваме и затова правим компромисите да направим правителство на такава широка основа, защото непопулярните реформи, които трябва да бъдат осъществени, искат широка подкрепа. Не е по силите нито на едната, нито на другата политическа формация, а те са първата и втората по големина парламентарни групи в парламента, и едно крехко мнозинство не би дало възможност за тези непопулярни мерки. От тая гледна точка, трудното решение за това широко мнозинство и събирането на поне 132 народен представители, а аз предполагам, че и други депутати от други парламентарни групи биха подкрепили това правителство, е важна. 

Очаквате може би ДПС да ви подкрепи? 



Да, заявките, които бяха дадени за т.нар. "конституционно мнозинство“, за подкрепа на конституционното мнозинство, ме навеждат на мисълта, че те биха подкрепили избора на правителство. Но това е тяхно решение, да не отговарям от тяхно име. 

Проф. Христов, проектокабинетът вече е договорен, но очаквате ли лично вие да има някакви промени? 

По-скоро не. Те станаха в последния момент, когато беше номиниран г-н Славов от "Да, България“ и коалицията "Демократична България“, така че тогава беше според мен последният момент за промени. По-скоро не, но нека да изчакаме утре последно. Всъщност те, имената, са внесени в президентската администрация, няма как да бъдат променени, извинявайте. 

Кои са приоритетите на СДС в едно управление на ротационен модел, нестандартен за България? 



Ами започваме от проблемите, които касаят всички български граждани – това е овладяване на инфлацията и запазване покупателната способност на доходите на българските граждани, без значение дали те са трудови, или са социални, или пенсионни. Там е слабото място, предвид кризите, които преминаха, предвид войната и отражението й върху цените на енергоносителите, а от там – и на цените на всекидневните стоки и услуги, които ползва българинът. А големите цели са ясни. Големите цели са членството на България в Шенген, покриване критериите на Маастрихт и членството на България в еврозоната – това са дългосрочните наши цели. По отношение на Украйна – категорично и твърдо заставане на проукраинската страна, на страната на този, който е нападнат, и против агресора. Разбира се, съдебната реформа, която е основен приоритет на колегите от "Демократична България“, но сега, като сме заедно, ние сме заявили, че ще подкрепим промените в съдебната система, и затова търсим и конституционно мнозинство да развържем или по-скоро да тръгнем да развързваме Гордиевия възел, наречен "съдебна реформа“. 

Да, каква е може би цената за постигане на едно такова конституционно мнозинство, за което говорите? 



Много критики, много недоволство от нашите избиратели. Повярвайте ми, че никак не е лесно, никак не е трудно да обясня и на избирателите на СДС, същото важи за колегите от ГЕРБ, а предполагам, че в такава ситуация се намират и колегите от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“.

Между другото, отварям една скоба. На темата "Широко мнозинство и постигане на тези важни цели за България“ и преди всичко отстояване на проевропейската и пронатовската ориентация на България, очевидно, че можеше да стане между тези две формирования в парламента – имам предвид и първата, и втората политическа формация. Аз разговарях с много представители и на "Продължаваме промяната“, на "Демократична България“, с техните ръководства в предходния парламент, като им казах, че това е най-разумното и най-логичното. Те не се съгласиха тогава, бяха уверени, че ще направят резултат, който да им позволи едва ли не да направят правителство на малцинството.

Загубихме половин година и видяхме, че в крайна сметка трябва да приемем тези непопулярни решения. Между другото, в живота често пъти се случва да правиш не това, което ти се иска, а това, което трябва, и това, което очаква обществото като цяло, в широкия смисъл на думата общество. Така че недоволството и при нас, и при тях е голямо, но трябва да се вземат и държавнически решения. Аз смятам, че това е държавническо решение, взето и от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и двете отделни партии, както и от колегите от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. На никого не му е лесно. Въпросът е, че ние през тези години, знаейки, че имаме обща цел, обща идеология до голяма степен, хора с дясно мислене сме, не трябваше да изричаме всички тези заклинания и всички тези обиди едни спрямо други, защото после трудно обясняваш, че се налага да работиш, а то друг избор няма, трябва да работим заедно. 

При какви обстоятелства обаче може да тръгнете назад? Защото наскоро вие казахте пред други колеги в друга медия, че може да свалите кабинета, ако нещо ви подразни. 

О, да. Слушайки записа, който изтече по медиите, и за каните за овладяване на МВР, за овладяване на специалните служби с цел облагодетелстване при провеждане на местните избори. И тук отварям една скоба. Изключително важно е да видим по какъв начин ще бъдат определени областните управители и шефовете на регионалните дирекции на МВР, защото от тях зависи изборният процес, без значение дали става дума за местни избори, европейски или парламентарни избори. Тази чистка, този "кървав подпис“ на министрите, че в рамките на две седмици ще уволнят всички досегашни, които имат позиция от началник отдел ли беше или от директор дирекция нагоре, ни кара да бъдем много внимателни.

Много внимателно ще наблюдаваме какво се случва и ако започнат тези чисто политически чистки – не че не трябва да има и не може да има промени от гледна точка на новите изисквания, на новите министри, на новите политики, които ще бъдат изпълнявани, но така поголовно да бъдат уволнявани държавни служители, някои от които са с по 10, 15, 20-годишен стаж и които наистина знаят за какво става дума, е голяма грешка от страна на колегите и това няма да го допуснем. И с нашите 69 депутата смятам, че можем да бъдем един много сериозен коректив. Да, ние ще бъдем добронамерени, ще следим как се изпълняват поетите ангажименти, но няма да допуснем тази саморазправа и тези закани да бъдат изпълнени. Много внимателно ще наблюдаваме.

Още по темата: общо новини по темата: 1552
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: